Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Ideologi kontra forskning – vad är bäst för småbarnen?

VetenskapVåra barn hamnar i kläm när politiska ideal får gå före forskning och sunt förnuft. Tongångar som att man måste vara "utbildad pedagog" för att uppfostra barn och att samhället måste "ta hand om medborgarna" blir allt högre.
IAEA hackas pga Israels atomprogram

UtrikesIAEA:s experter pressas att utreda Israels atomprogram. En hackargrupp kontaktade hundratalet experter för FN:s atomenergiorgan via intrång och ville belysa faran med de ökända Israeliska kärnvapnen.


Samband mellan miljögifter och fetma

MiljöDet finns ett samband mellan höga nivåer av miljögifter och fetma. Det visar en studie bland äldre kvinnor och män i Uppsala som presenterades på årets Forum för Giftfri miljö.


Foto: Toys R Us

“Könsneutral” julkatalog till barnen

InrikesToys R Us anammar genusteorier i marknadsföringen. Maskingevär till flickor och dockor till pojkar. Ny trend efter hundratals miljoner kronor ifrån regeringen till "genusforskning" och "genuspedagoger" sätter press även på leksakstillverkare.


Veckans teckning

Foto: Mass Communication Specialist Seaman Rachel N. Hatch

Luftvärnet – en grundpelare i det svenska försvaret

InrikesFör att försvara Sverige i händelse av krig har herravälde över luftrummet blivit helt nödvändigt. Sveriges luftvärnsförsvar är ett av de modernaste i världen. Det största problemet för vårt försvar är att regeringen beskurit dess budget så hårt att vi inte längre har råd att utrusta oss med de system i toppklass som vi själva utvecklat. Se luftvärnets informationsfilm.Sjätte avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Ras

VetenskapDenna veckas avsnitt i den norska TV-serien är kanske det mest kontroversiella och omdebatterade. Finns ras och vad är det i så fall? Varför ser människor olika ut och medför detta att det finns andra olikheter? Är det olika kulturellt skapade förväntningar som påverkar människor eller finns det biologiska skillnader som bottnar i evolutionära olikheter som även de spelar in? Och vad har detta för konsekvenser i så fall? Hjernevask eftersöker svaren.


Är kvällspressen intresserad av nyans?

AnalysVad är syftet med att rapportera selektivt? Varför bedriver Expressen och andra kvällstidningar en nära besatt hetsjakt mot t.ex. SD? NyD analyserar den mediala utvecklingen.
Femte avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Sex

VetenskapFinns det generella könsskillnader i förhållningssätt till sex och vad beror dessa i så fall på? Är det olika kulturellt skapade förväntningar som påverkar människors sexualitet eller finns det biologiska skillnader som bottnar i evolutionära olikheter som även de spelar in? Och vad har detta för konsekvenser i så fall?


Rätten till kontanthandel hotas

EkonomiUtebliven debatt och folkomröstning. Rättigheten att få handla med dina kontanter är på väg att försvinna. Bankerna är de stora vinnarna som istället lånar ut dina pengar och gör enorma räntevinster.
Andra avsnittet i vetenskapsserien Hjernevask: Föräldrarnas påverkan

VetenskapArv, miljö eller både och? I skolvärlden har man länge arbetat för att alla barn skall få samma chans att lyckas. Varför är då fortfarande barnens familjebakgrund så avgörande för hur bra barnen presterar? I andra avsnittet av Hjernevask försöker man ta reda på svaren.

“Arla suger ut mjölkbönderna”

DebattMedan svenska mjölkbönder går på knäna och många tvingas sluta kunde man i sommar läsa att Arla efter ytterligare fusioner och miljardinvesteringar blir Storbritanniens största mejeriföretag och det tredje största i Tyskland.
Därför är vi morgondagens dagstidning!

RedaktionelltEtt nytt medium har sett dagens ljus. I egenskap av en ny oberoende mediaplattform kommer vi att publicera nyheter, analyser, reportage med mera i alla mediaformat.Olof berättar om förlamningen efter svininfluensavaccinet

HälsaUnik intervju med Olof. Fick Guillain-Barrés syndrom efter sprutan. Olof var 59 år och helt frisk. Efter en vanlig operation utlöste vaccinet han tagit en allvarlig förlamningssjukdom. Hör Olofs unika berättelse i Nya Dagbladets radiointervju.
Monsanto inför rätta igen

HälsaFem miljoner småbönder i Brasilien har dragit det multinationella företaget Monsanto inför rätta.| Kräver GMO jätten på 6,6 miljarder euro.


Bild: Montage

Regeringar avlyssnar Skype

IT/ÖvervakningBrott mot konventioner? | Regeringar använder sig av skadlig programvara för bl.a. hemlig avlyssning av ip-telefoni såsom Skype. I Tyskland har domstol godkänt programvarorna för användning av den tyska statsmakten. "Regeringar använder regelbundet trojaner, de åker bara inte fast" säger forskare.


Teliasonera effektivt verktyg i jakten på oliktänkande

IT/ÖvervakningAvlyssnar, positionerar och lagrar dina sms. | Det numera multinationella företaget Teliasonera har blivit ett effektivt verktyg i händerna på regimer, underrättelsetjänster och polismyndigheter i såväl Sverige som länder som Vitryssland.


De slår tillbaka mot korruption och censur via nätet

IT/ÖvervakningDe har slagit till mot företag och myndigheter över hela världen. De har satt skräck i regeringar och underrättelsetjänster. Gruppen Anonymous har startat ett nytt krig som dess motståndare inte varit beredd på.


Putin kan stanna till 2024

UtrikesSäkrar framtiden. | Vladimir Putin meddelar nu att han är redo att diskutera en höjning av omvalsgränsen för presidenter. Höjs gränsen har Putin möjlighet att regera fram till 2024.