Bill Gates nya ”smarta stad” – tänkt att bli ett nytt Silicon Valley

publicerad 14 november 2017
- av Alexander Almqvist

Microsoftmiljardären Bill Gates har köpt upp 25 000 tunnland i delstaten Arizona i USA. Gates planerar att bygga en ”smart stad” som ska bli ett nytt centrum för teknik- och it-industrin.

Gates, som är världens näst rikaste man med sina 89 miljarder dollar, har spenderat drygt 80 miljoner dollar, motsvarande 674 miljoner kronor, genom investmentbolaget Belmont Partners för att köpa upp marken.

Platsen ligger i ett ökenliknande område med närliggande berg strax väster om miljonstaden Phoenix i Arizona. Staden kommer få namnet Belmont.

På den nyköpta ytan ska det byggas ett samhälle med 80 000 bostäder och 3 800 tunnland med kontor och handel. Ytterligare 470 tunnland kommer det att byggas skolor på, rapporterar CBS News.

Staden ska bli ”ett framåtriktat samhälle med en kommunikation och infrastruktur som omfattar avancerad teknologi som utformas kring digitala höghastighetsnät, datacenter, tillverkningsteknik, distributionsmodeller, autonoma fordon och autonoma logistikcentrum”, enligt ett pressmeddelande från Belmont Partners.

Bill Gates är inte den första som satsar på ”smarta städer”. Google har tidigare planerat att köpa upp flera kvarter i kanadensiska Toronto för att utveckla till en smart stad. Även länder som Sydkorea och Saudiarabien har intresserat sig för smarta städer.

Vissa menar att smarta städer är en del i att underminera den personliga integriteten hos individer. Detta baseras delvis på Ida Aukens, Danmarks förra miljöminister, uttalande om hur hon ville se en avancerad och miljösmart stad där medborgarnas privatliv försvinner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.