Ny studie visar på 70-procentig ökning av sexbrott – bara på ett år

publicerad 15 november 2017

Bara under det senaste året har antalet sexbrottsoffer ökat med hela 70 procent. Det är ett av resultaten från Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning som publicerades under onsdagen.

Nationella trygghetsundersökningen (NTU) har tagits fram av Brottsförebyggande rådet (Brå) varje år sedan 2005. I år har Brå frågat drygt 12 000 svenskar om utsatthet för brott, trygghet, förtroende för rättsväsendet samt brottsoffers kontakter med rättsväsendet.

Resultaten från undersökningen visar att allt fler svenskar uppger att de utsatts för brott. Detta gäller brott av alla de sorter som Brå redovisar. Det handlar om: Hot, trakasserier, bedrägeri, misshandel, sexualbrott och personrån.

Det är bland sexbrotten som ökningen märks av som mest. 2015 uppgav 1,7 procent av de tillfrågade att de blivit utsatta för sexbrott. 2016 var den siffran 2,4 procent, vilket motsvarar en 70-procentig ökning.

Nationella trygghetsundersökningen skiljer sig från andra undersökningar eftersom den inte räknar med antalet anmälda brott, utan hur många som uppger att de blivit utsatta. Majoriteten av brotten i undersökningen är sådana som inte blivit polisanmälda.

– Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Hela undersökningen finns på Brås hemsida.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.