Misstänkt militärkupp i Zimbabwe – Mugabe gripen

publicerad 15 november 2017

Zimbabwes president Robert Mugabe befinner sig i husarrest efter att ha gripits av militären i vad vissa menar är en statskupp.

Tidigt på onsdagen greps den 93-årige presidenten i huvudstaden Harare. Militären hade redan under tisdagen tagit över den statliga televisionen, rapporterar Washington Post.

Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe befinner sig enligt militären i husarrest. Mugabes anhängare anklagar nu militären för att försöka genomföra en statskupp. Militären förnekar att det skulle röra sig om någonting sådant.

Vi vill göra det klart att detta inte är en ett militärt övertagande. Vi riktar oss bara mot brottslingar kring honom (Mugabe, red. anm.) som begår brott och orsakar socialt och ekonomiskt lidande för landet, säger Sibusiso Moyo, talesperson för militären.

Robert Mugabe har varit Zimbabwes president sedan 1987. Hans styre har karakteriserats av kränkningar av mänskliga rättigheter och omfattande korruption.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.