Utrikes

Misstänkt militärkupp i Zimbabwe – Mugabe gripen

Zimbabwes president Robert Mugabe befinner sig i husarrest efter att ha gripits av militären i vad vissa menar är en statskupp.

Tidigt på onsdagen greps den 93-årige presidenten i huvudstaden Harare. Militären hade redan under tisdagen tagit över den statliga televisionen, rapporterar Washington Post.
Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe befinner sig enligt militären i husarrest. Mugabes anhängare anklagar nu militären för att försöka genomföra en statskupp. Militären förnekar att det skulle röra sig om någonting sådant.

Vi vill göra det klart att detta inte är en ett militärt övertagande. Vi riktar oss bara mot brottslingar kring honom (Mugabe, red. anm.) som begår brott och orsakar socialt och ekonomiskt lidande för landet, säger Sibusiso Moyo, talesperson för militären.

Robert Mugabe har varit Zimbabwes president sedan 1987. Hans styre har karakteriserats av kränkningar av mänskliga rättigheter och omfattande korruption.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!