Ny EU-lag gör det möjligt att stänga ner hemsidor

publicerad 16 november 2017
EU-parlamentet i Strasbourg

En ny EU-lag ger medlemsländer rätt att blockera och stänga ner hemsidor. Anledningen sägs vara att man på så sätt ska “beskydda konsumenter”.

Under tisdagen antogs en ny EU-lag som ger medlemsländer fullmakt att stänga ned och blockera webbsidor. Syftet sägs vara att man ska kunna “skydda konsumenter från skadliga produkter”, och lagen ingår i det så kallade Consumer Protection Cooperation-projektet.

Många är dock skeptiska till lagen och menar att den öppnar upp för ett omfattande maktmissbruk och censur. Detta eftersom myndigheterna får rätten att stänga ned och blockera hemsidor helt utan att saken behandlas i en domstol. Att ägaren till en webbsida som stängs ner saknar möjlighet att motsätta sig beslutet eller överklaga till en domstol gör inte heller saken bättre, menar kritikerna.

Den tyske EU-parlamentarikern Julia Reda har tidigare varnat för dylika lagar och menar att det innebär ett hot mot demokratin. Reda menar att lagen kan missbrukas av myndigheter så att dessa stänger ned hemsidor av politiska skäl. Som stöd till sin sak hänvisar hon bland annat till att Spanien stängt ned katalanska hemsidor.

Vidare tror Reda att liknande nedstängningar kan komma att ske i andra EU-länder när lagen träder i kraft. Detta med tanke på att det finns gott om både EU- och regimkritiska aktörer ute i Europa, för vilka internet är en viktig plattform.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!