Utrikes

Israel och Saudiarabien konspirerar tillsammans mot Iran

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (t.v.) Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (t.h.)

Israel erkänner att man haft hemliga samtal med Saudiarabien om att länderna ska samarbeta för att minska Irans inflytande i regionen.

I förra veckan avslöjade israeliska Channel 10 att israeliska diplomater fick i uppdrag utöva påtryckningar mot Saudiarabien så att de skulle vända sig mot Iran i samband med att Libanons premiärminister Saad al-Hariri valde att avgå. Saad al-Hariri uppgav att han avgick som Libanons premiärminister eftersom han kände sig hotad av Iranstödda Hizbollah. al-Hariri flög senare till Saudiarabien och är nu i Frankrike.
Hizbollah har anklagat Saudiarabien och Israel för att ligga bakom al-Hariris avgång. Även Iran har kritiserat Saudiarabien och Israel.

Under helgen erkände Israels energiminister Yuval Steinitz att landet haft diplomatiska kontakter med Saudiarabien och flera andra “moderata muslimska” länder i regionen. Även den israeliske försvarschefen Gadi Eizenkot har sagt att Israel är öppna för att dela underrättelseuppgifter med Saudiarabien för att minska Irans inflytande, rapporterar Reuters.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!