SVT fälls för Peter Rawets hånade Trumpintervju

publicerad 14 november 2017
- av Alexander Almqvist

En SVT-intervju från Donald Trumps presidentinstallation, genomförd av reportern Peter Rawet, har fällts av Granskningsnämnden då den uppfattats som partisk.

Det var den 20 januari som SVT-reportern Peter Rawet valde att intervjua några Trumpanhängare i Washington DC i samband med presidentinstallationen. Men intervjun med en av anhängarna gick inte så som SVT eller Rawet kanske hade hoppats.

Peter Rawet ställde bland annat frågan hur en kvinnlig Trumpanhängare kunde rösta på en miljardär som Trump, när hon själv inte är miljardär. Sedan blandade Rawet ihop Donald Trump med Barack Obama, vilket ledde till en tryckt stämning mellan reportern och intervjuobjektet.

Nu har Granskningsnämnden valt att fälla SVT för intervjun. SVT och Peter Rawet menar att de kritiska frågorna var nödvändiga för att få intervjuobjektet att tydliggöra sin ståndpunkt. Granskningsnämnden menar dock att Rawet ”passerade gränsen” i sin intervju.

Enligt nämndens bedömning hade dock reportern i det nu aktuella fallet ett förhållningssätt, särskilt gentemot den intervjuade kvinnan, som var så provokativt att det passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet enligt sändningstillståndet. Sändningen strider därför mot detta krav”, skriver Granskningsnämnden i beslutet.

Klippet på Rawets intervju fick även spridning internationellt bland Trumpanhängare. En av de mest gillade kommentarerna på Youtube lyder: ”Dear Sweden, UNCUCK YOURSELVES. Love, America”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.