Inrikes

SVT fälls för Peter Rawets hånade Trumpintervju

En SVT-intervju från Donald Trumps presidentinstallation, genomförd av reportern Peter Rawet, har fällts av Granskningsnämnden då den uppfattats som partisk.

Det var den 20 januari som SVT-reportern Peter Rawet valde att intervjua några Trumpanhängare i Washington DC i samband med presidentinstallationen. Men intervjun med en av anhängarna gick inte så som SVT eller Rawet kanske hade hoppats.

Peter Rawet ställde bland annat frågan hur en kvinnlig Trumpanhängare kunde rösta på en miljardär som Trump, när hon själv inte är miljardär. Sedan blandade Rawet ihop Donald Trump med Barack Obama, vilket ledde till en tryckt stämning mellan reportern och intervjuobjektet.

Nu har Granskningsnämnden valt att fälla SVT för intervjun. SVT och Peter Rawet menar att de kritiska frågorna var nödvändiga för att få intervjuobjektet att tydliggöra sin ståndpunkt. Granskningsnämnden menar dock att Rawet “passerade gränsen” i sin intervju.

Enligt nämndens bedömning hade dock reportern i det nu aktuella fallet ett förhållningssätt, särskilt gentemot den intervjuade kvinnan, som var så provokativt att det passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet enligt sändningstillståndet. Sändningen strider därför mot detta krav”, skriver Granskningsnämnden i beslutet.

Klippet på Rawets intervju fick även spridning internationellt bland Trumpanhängare. En av de mest gillade kommentarerna på Youtube lyder: “Dear Sweden, UNCUCK YOURSELVES. Love, America”.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Sverigedemokraterna bojkottar SVT under valvakan Sverigedemokraterna kommer att avböja att delta på något sätt i SVT:s produktioner under lördagen och valdagen på söndag...
Agendajournalistiken i SVT Ni som mot all förmodan har levt i föreställningen att MSM (Main Stream Media) i allmänhet och SVT Public Service i synn...
SVT spred falsk nyhet om att busschaufför visade p... SVT spred nyheten att en busschaufför visade en porrfilm för barn. Nyheten visade sig vara falsk och SVT fälldes av Gran...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!