Påssjuka kommer tillbaka trots massvaccineringar

publicerad 20 november 2017

Påssjuka kommer tillbaka i USA. Över 6000 fall rapporterades i USA 2016, det högsta antalet fall på 10 år, enligt den amerikanska myndigheten CDC. Utbrotten av sjukdomen har skett trots att vaccinationstäckningen är mycket hög i USA.

Dr Janell Routh som är en barnläkare vid Centers for Disease Control and Prevention (CDC) berättar för New York Times (NYT) att de som fått påssjukan är mellan 18-22 år och att de allra flesta av de smittade redan var vaccinerade mot påssjuka med två doser.

Påssjuka är en virussjukdom som angriper spottkörtlarna. Symptomen består av  feber och trötthet i ett par dagar och först därefter svullnar halsen upp. Sjukdomen brukar gå över av sig själv. Påssjuka är smittsam och den överförs via saliv och var genom direktkontakt, nysningar och hosta.


Annonser:


Påssjuka kunde tidigare vara en dödlig sjukdom, men bättre allmänhälsa, bättre boendeförhållanden och högre levnadsstandard har sänkt dödligheten väsentligt.

 

Källa: TV Helse. Text: Torbjörn Sassersson

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.