Polisen kan få plantera in trojaner i mobiler och datorer

publicerad 17 november 2017
Regeringens utredare Petra Lundh (t.v.)

Regeringen har presenterat en utredning som föreslår att polisen ska få övervaka datatrafik från datorer och mobiler genom att plantera in trojaner.

Regeringens utredare Petra Lundh presenterade förslaget vid ett pressträff med justitieminister Morgan Johansson (S). Målet med utredningen var att undersöka om hemlig dataavläsning bör införas för att stävja grov organiserad brottslighet och terrorism.

I ett pressmeddelande från regeringen oroar man sig över den ökade krypteringen, vilket gjort det svårare för staten att övervaka medborgarna. Regeringens utredning föreslår införandet av en tidsbegränsad lag som ger polisen rätt till att plantera in särskild mjuk- eller hårdvara (bland annat trojaner) i personers datorer, och kunna övervaka en misstänkt persons datatrafik, så kallad “hemlig dataavläsning”.

Enligt Petra Lundh kan polisen på så sätt komma över vital information som lösenord. Petra Lundh säger att man räknar med att hemlig dataavläsning skulle kunna användas i mellan 50-100 fall per år, och att det kommer krävas domstolsbeslut för att polisen ska få använda sig av metoden.

Statsminister Stefan Löfven föreslog redan 2015, strax efter terrordåden i Paris, att Säkerhetspolisen skulle få installera trojaner i personers datorer. Det förslaget har stora likheter med det förslag som nu presenterats till regeringen av Petra Lundh.

Lagen om hemlig dataavläsning föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och tidsbegränsas att gälla till och med den 31 december 2023.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!