Polen ska utreda nationalistisk demonstration

publicerad 23 november 2017
Drygt 60 000 nationalister deltog i marschen i Polens huvudstad Warszawa

Polska åklagare har valt att undersöka ifall den 60 000 man starka nationalistiska demonstration som ägde rum tidigare i november utgjorde lagbrott motsvarande ”hets mot folkgrupp”.

Den 11 november firades den polska nationaldagen med en demonstration med runt 60 000 deltagare. Bland annat ska budskapet ”rent Polen, vitt Polen!” ha hörts från demonstrationsdeltagare. Detta var något som kom att uppröra många globalistiska vänsterliberaler, däribland Sveriges justitieminister Morgan Johansson som via Twitter manade till att ”slå tillbaka” mot de nationalistiska strömningarna i Polen.

Den nationalistiska marschen gjorde Polens judar upprörda. Dessa fick dagen efter demonstrationen till stånd ett möte mellan landets chefsrabbin Michael Schudrich och det polska konservativa regeringspartiet Lag och rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński. Judisk makt-rörelsen basunerade sedan ut att de haft ett ”rakt och öppet” samtal med Kaczyński samt att denne undergivet tar avstånd från de nationalistiska och antisionistiska slagord som skanderades under demonstrationen, rapporterar AP.


Annonser:


Som ett brev på posten har nu polska åklagare i veckan valt att undersöka ifall slagord och banderoller som användes under demonstrationen utgör lagbrott. I Polen får man nämligen inte ”öppet propagera för fascism och frammana hat” vilket är det som demonstrationens arrangörer samt vissa av banderollhållarna nu utreds för att ha gjort. Flera högt uppsatta politiker i den polska regeringen har dock hyllat marschen.

Den polska regeringen har dessutom nyligen hotat den amerikanske nationalisten Richard Spencer att inte resa till landet vilket föranledde denne att ställa in en resa till en nationalistisk konferens som ägde rum i Warszawa tidigare i november.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.