Hälsa

Studie: Framgångsrik c-vitaminbehandling vid cancer

En tidigare studie vid Kansas Medical Center i USA visar att det går att framgångsrikt behandla äggstockscancer med höga doser av c-vitamin som ges intravenöst i samband med kemoterapi.

I en fem år lång studie på både laboratorieråttor som fick mänskliga äggstockscancerceller och 27 patienter med äggstockscancer fann forskarna att vid en kombination av c-vitaminbehandling i högdos och kemoterapi stannade cancertillväxten i råttor och de toxiska effekterna av cellgifter hos patienterna minskade.

Oralt intag av c-vitamin har i tidigare cancerstudier inte visat sig ha effekt, men denna studie visar att höga doser av c-vitamin som tillförs intravenöst kan ge tillräckligt höga koncentrationer av vitaminet i blodet och andra vävnader för att kunna döda cancerceller utan att skada andra vävnader. Studien är publicerad i Science Translational Medicine, 2014.

Resultaten har gett oss bättre förståelse av hur c-vitamin fungerar innan cancerbehandling. Tillsammans ger våra data starka bevis för att rättfärdiga större och mer robusta kliniska försök med c-vitamin innan konventionell cancerbehandling, sade Dr. Jeanne Drisko i samband med publiceringen av studien.
Läkare skeptiska

I Norge är det inte vanligt att c-vitamin används för behandlingsändamål. Ledare i norsk onkologisk förening och överläkare Stein Harald Sundstrøm skriver i ett mejl till TV Helse i Norge:

Jag vet att detta bland annat marknadsförts tidigare som bra vid cancer och cancerbehandling, men så vitt jag vet har det gjorts forskning som förkastar möjliga effekter. Idag är detta inte aktuellt vid cancerbehandling innan skolmedicinsk behandling och det används inte på sjukhus i Norge.”

C-vitaminbehanding innan komplementär medicin
Redan på 1970-talet användes askorbinsyra (c-vitamin) vid cancerbehandling. Metoden ansågs vara säker, men det var mest anekdotiska vittnesmål som bekräftade klinisk effekt. Efter att två kliniska studier bevisade att orala doser av c-vitamin inte hade effekt slutade onkologer att använda vitaminet vid behandling. Läkare som däremot praktiserar komplementär eller alternativ medicin fortsatte att använda vitaminet.

Läkaren Henrik Mathiesen vid Balderklinikken i Oslo menar att det finns en stor potential i användandet av c-vitamininfusion vid en rad olika sjukdomar, men han säger att denna typ av behandling ligger utanför vanlig läkarpraxis i Norge.

Vid Balderklinikken använder vi inte denna behandlingsform, men vi ger ofta råd om användning av vitaminer och mineraler samt rekommenderar c-vitamintabletter som ett komplement till behandlingen av bland annat infektionssjukdomar, säger Henrik Mathiesen.

 

 

Text: Randi Solstad | Översättning: Torbjörn Sassersson

Källa: NewsVoice

Liknande artiklar

Inga pengar till Cancerfonden Som tidigare vice ordförande i Cancerfonden är det med sorg i hjärtat jag måste konstatera att denna organisation nu har...
Skolmedicinen döljer sanningen om cancern Det finns få saker i vår tidigare naturliga miljö som orsakar cancer, förklaringen måste vara att det rör sig om en sjuk...
Svälter cancer utan socker? Detta besvaras i ny st... Att dra ner på sockerkonsumtionen kan minska sannolikheten att drabbas av vissa cancerformer, visar en ny studie. Studie...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • C-vitamin
  • cancer