Den spirituella konstnärinnan

publicerad 25 december 2023
- av Sofie Persson
Målningen "The Light" och Akiane Kramariks självporträtt.

Trots att hennes konstverk idag berört människor över hela världen är Akiane Kramarik fortfarande relativt okänd för den svenska publiken. Den unga konstnärinnan har uppmärksammats inte bara för sin otroliga talang utan också för sin speciella skaparprocess.

1994 föddes Akiane Kramarik in i en väldigt fattig men kärleksfull familj i USA med en litauisk mor och amerikansk far. Huset de bebodde, eller “hyddan” som hon själv beskriver bostaden, var fallfärdig och de brukade diska i källaren med vatten från översvämningar. De hade inte något kök och knappt några möbler. Området var allt annat än bra och människorna där gillade inte familjen.

En granne hotade att överfalla oss om vi inte gick till hans kyrka, en annan försökte skjuta vår hund, en tredje mördades” berättar Kramarik i sin biografi på sin hemsida.

Familjen flyttade sedan runt mycket och en hel del olycksaligheter drabbade familjen, upplevelser som Kramarik själv menar lärde henne något om ödmjukhet och även senare hjälpte henne i hennes konstnärliga skapande.

Fattigdomen var den tomma duk på vilken jag kunde skapa mer fritt. När jag växte och mognade glömde jag aldrig den ödmjuka början som min familj fått gå igenom och tog aldrig, aldrig någon dag, någon gåva eller någon tröst för given” berättar hon i en intervju med The Epoch Times.

Trots att hon aldrig tagit lektioner visade hon tydlig skicklighet i att måla realistiska porträtt. Efterhand fann hon en egen metodik med utgångspunkt från en andligt inriktad inspiration.

 

Fredsprinsen

När Akiane var åtta år hade hon redan kommit att bli en etablerad konstnär. Länge hade hon haft drömmar om Jesus som hon ville uttrycka i sitt målande. Problemet var att hon inte riktigt mindes hans ansikte, men efter att familjen en dag tog hem en snickare till huset tyckte hon att hans ansikte var väldigt likt det hon sett i drömmarna – vilket gav inspiration till tavlan som hon kallar The Prince of Peace.

Målningen fick inledningsvis ingen bra respons från allmänheten. Vissa gick så långt att de snarare menade att målningen borde brännas. Tavlan skickades till hennes agent som skulle ansvara för att ställa ut den, men agenten valde istället att stjäla den och behöll den mot en lösensumma. Efter mycken palaver fick hon till slut tillbaka målningen från agenten, men den hade då blivit oförsiktigt återsänd. När familjen öppnade lådan var den fylld med sågspån, varav en del hade fastnat i själva tavlan. Akiane lade många timmar på att försöka få bort det, men en del av spånet blev för evigt en del av tavlan.

En 8 år gammal Akiane Kramarik med sin berömda Jesus-tavla. Foto: faksimil/Youtube

 

Förtretligheterna kring tavlan slutade dessvärre inte där, utan den hamnade i händerna på en ny agent som sålde den av misstag. Med rättsliga medel försökte familjen Kramarik få tillbaka tavlan, men lyckades inte. De nya ägarna hade låst in den, och under flera år förblev tavlan inlåst i ett mörkt rum. Akiane sörjde över att hennes porträtt var borta, men 16 år senare fanns tavlan plötsligt till salu och köptes då av en förmögen familj för hela 850 000 dollar. Det gjorde att Akiane äntligen fick se sin tavla igen, som idag kommit att bli en av de mest spridda avbildningarna av Jesus.

Akianes framgång som konstnärinna tog snabbt fart. När hon var tolv år hade hon redan målat 60 stora tavlor och började vid denna tid även skriva poesi. Hon målar ofta allegoriska och spirituellt inriktade tavlor med skiftande motiv – däribland barn, djur och natur.

En 13 år gammal Kramarik målar “Footprints of Eternity”. Foto: Aikane Kramarik/Facebook

 

Själv säger Kramarik att hon ser konsten som en väg att bidra till andligt välbefinnande genom att porträttera det jordiska med respekt och med uppskattning.

Respekt och uppskattning av vårt jordiska liv – som är enkelt, kort, förvirrande, smärtsamt, anmärkningsvärt eller till och med katastrofalt – är avgörande för vårt andliga välbefinnande. Våra erfarenheter väntar på oss; vi väljer helt enkelt att leva igenom utmaningarna och misstagen. Om vi inte genomlever svårigheter kan vi inte se det lösta pusslet i slutet. Vår glömska av vårt gudomliga jag och Guds närvaro och syfte med oss är en del av livets mysterium”, konstaterar hon.

Mitt kall till denna dag är att använda min konst och mitt skrivande för att ge tillbaka hoppet till människor som söker det”, förklarar hon.

Många av hennes tavlor finns att se på akiane.com.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!