Ekonomi

Ny svensk order till kärnkraftsbygge

Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra

Det svenska företaget Studsvik har skrivit avtal med finska företaget Fennovoima om vidareutveckling av den programvara som ska användas i reaktorerna i det planerade finska kärnkraftsbygget i Bottenviken.

Det framgår av ett pressmeddelande. Reaktorerna är ryskdesignade av typen VVER-1000 och VVER1200. För närvarande finns det 22 VVER-1000-kärnkraftverk som verkar i fem länder, utanför Ryssland.

Planer finns att bygga ytterligare sju VVER-1000 och sju VVER-1200 kraftverk. Fennovoima planerar att bygga ett VVER-1200 kärnkraftverk i Hanhikivi i västra Finland. Anläggningen är planerad att starta kommersiell drift år 2024, enligt pressmeddelandet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Förslag om utfasning från Euratom Sverige bör ansluta sig till en rad Euratomkritiska länder som Österrike, Luxemburg, Irland, Danmark och Tyskland. Det s...
Tillsynen av kärnkraften brister Svenska Dagbladet skriver om Riksrevisionens rapport. Av den framgår att anslag inte används och såväl planering som upp...
Radioaktivt damm spreds på Studsvik Den 21 september spreds radioaktivt damm i ett så kallat hot cell-laboratorium vid den kärntekniska anläggningen Studsvi...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!