Sverige klart för VM i Ryssland

publicerad 13 november 2017

Sverige har trotsat alla odds och besegrat Italien i playoff i kvalet till fotbolls-VM i Ryssland 2018. Ett oavgjort resultat på San Siro i Milano räckte för att ta VM-platsen.

Förbundskapten Janne Andersson ledde sitt manskap till en andraplats i sin VM-kvalgrupp, bakom Frankrike men före Nederländerna bland annat.

Andraplatsen räckte till playoff där Sverige lottades mot Italien. Efter en imponerande 1-0 vinst, efter mål av Jakob Johansson, hemma på Friends Arena räckte ett oavgjort resultat för att ta sig till Ryssland, vilket man lyckades efter en gastkramande tillställning på San Siro i Milano. Matchen slutade 0-0, men efter ett konstant tryck av Italien igenom stort sett hela andra halvlek och slutet av första halvleken.

Glädjen hos de svenska spelarna gick inte att ta miste på efter att den spanske domaren Antonio Mateu Lahoz blåste av matchen. Lagkaptenen och mittbacksklippan Andreas Granqvist bröt ut i tårar efter matchen.

Hos Italien är det desto dystrare miner. Landet har inte missat ett fotbolls-VM sedan 1958 och supportrarna visade sitt missnöje med visslingar och inkastade föremål efter slutsignalen. Detta innebär med största sannolikhet att Giampiero Ventura gjort sin sista match som förbundskapten för det italienska landslaget.