Utrikes

Danskfödd IS-krigare utvisas och blir av med medborgarskapet

Arkivbild

En danskfödd man av turkiskt ursprung har fråntagits sitt danska medborgarskap och utvisats på livstid eftersom han stridit för terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Det är de nya terrorlagarna i Danmark som gör det möjligt att frånta IS-krigare deras medborgarskap, även om de är födda i Danmark. Högsta domstolen i Danmark har därför beslutat att den 25-årige IS-krigaren Enes Ciftci ska dömas till sex års fängelse och livstids utvisning, trots att han är född i Danmark i av turkiska föräldrar, rapporterar DR.

25-åringen blir därmed den andre danske medborgare som blir av med sitt medborgarskap på grund av terrorrelaterade brott. 2015 fråntogs en dansk medborgare, som kom till Danmark som vuxen från Marocko, sitt medborgarskap och utvisades. Högsta domstolens senaste beslut innebär att 25-åringen blir den förste danskfödde medborgaren som utvisas från Danmark.

Den terrordömde 25-åringen ska avtjäna ett sexårigt fängelsestraff innan han utvisas på livstid. Det är ännu inte bestämt till vilket land som han ska utvisas till.

Liknande artiklar

IS-krigare misstänks för dubbelmordet i Vivalla En person som återvänt till Sverige efter att ha stridit för Islamiska staten i Syrien sitter häktad. Mannen misstänks f...
USA-stödda trupper i Syrien kan vänta sig motstånd... Att USA bekämpar IS har man hört otaliga gånger från mainstream håll. Från oberoende medier har vi samtidigt fått veta a...
Livstids fängelse för Rakhmat Akilov Idag kom domen efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Polisen har lagt omfattande resurser på...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!