Danskfödd IS-krigare utvisas och blir av med medborgarskapet

publicerad 14 november 2017
Arkivbild

En danskfödd man av turkiskt ursprung har fråntagits sitt danska medborgarskap och utvisats på livstid eftersom han stridit för terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Det är de nya terrorlagarna i Danmark som gör det möjligt att frånta IS-krigare deras medborgarskap, även om de är födda i Danmark. Högsta domstolen i Danmark har därför beslutat att den 25-årige IS-krigaren Enes Ciftci ska dömas till sex års fängelse och livstids utvisning, trots att han är född i Danmark i av turkiska föräldrar, rapporterar DR.

25-åringen blir därmed den andre danske medborgare som blir av med sitt medborgarskap på grund av terrorrelaterade brott. 2015 fråntogs en dansk medborgare, som kom till Danmark som vuxen från Marocko, sitt medborgarskap och utvisades. Högsta domstolens senaste beslut innebär att 25-åringen blir den förste danskfödde medborgaren som utvisas från Danmark.

Den terrordömde 25-åringen ska avtjäna ett sexårigt fängelsestraff innan han utvisas på livstid. Det är ännu inte bestämt till vilket land som han ska utvisas till.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.