Utrikes

Danskfödd IS-krigare utvisas och blir av med medborgarskapet

Arkivbild

En danskfödd man av turkiskt ursprung har fråntagits sitt danska medborgarskap och utvisats på livstid eftersom han stridit för terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Det är de nya terrorlagarna i Danmark som gör det möjligt att frånta IS-krigare deras medborgarskap, även om de är födda i Danmark. Högsta domstolen i Danmark har därför beslutat att den 25-årige IS-krigaren Enes Ciftci ska dömas till sex års fängelse och livstids utvisning, trots att han är född i Danmark i av turkiska föräldrar, rapporterar DR.

25-åringen blir därmed den andre danske medborgare som blir av med sitt medborgarskap på grund av terrorrelaterade brott. 2015 fråntogs en dansk medborgare, som kom till Danmark som vuxen från Marocko, sitt medborgarskap och utvisades. Högsta domstolens senaste beslut innebär att 25-åringen blir den förste danskfödde medborgaren som utvisas från Danmark.

Den terrordömde 25-åringen ska avtjäna ett sexårigt fängelsestraff innan han utvisas på livstid. Det är ännu inte bestämt till vilket land som han ska utvisas till.

Liknande artiklar

Kraftigt skärpt flyktingpolitik i Danmark – fokuse... Den danska regeringen aviserar kraftiga skärpningar av landets flyktingpolitik. Fokus ligger nu på återvandring till hem...
Storbritannien varnar medborgarna: Förhöjt terrorh... Storbritanniens utrikesdepartement varnar nu medborgare som reser till Sverige då man bedömer att risken för terrordåd ä...
Danmark kallar hem ambassadör från Iran Danmark har kallat hem sin ambassadör från Iran efter att man anklagat Iran för att försöka mörda exiliranier i Danmark....

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!