Vetenskap

Forskare varnar: Artificiellt ljus håller på att ersätta naturligt ljus

Forskare slår nu larm om att ljuset från stora städer håller på att helt ersätta naturligt ljus, som exempelvis månsken. Detta kan få negativa följder för människan och ekosystemet.

Satellitdata visar på att ökningen av artificiellt ljus (som kallas för ljusföroreningar) kan komma att ha en negativ inverkan för såväl människor som natur. Andelen av jordens yta som är täckt av artificiellt ljus ökar i snitt med 2,2 procent per år.

Ökningen av artificiellt ljus märks främst i utvecklingsregioner som Afrika, Asien och Sydamerika. Samtidigt har ljuset i exempelvis USA och Europa hållit sig på en mer stabil nivå de senaste åren, rapporterar RT.

Det artificiella ljuset håller enligt forskarna på att ersätta naturligt ljus. Människor och djur har en förmåga att kunna anpassa sig till naturligt ljus, som exempelvis månsken och norrsken. Det artificiella ljuset, som ofta kommer från upplysta storstäder, är däremot ett hot mot djurriket eftersom det påverkar dygnsrytmen för många djur. Även människor påverkas negativt av ljusföroreningarna. En onaturlig dygnsrytm kan ge upphov till diabetes, fetma och psykisk ohälsa, enligt forskare.

Liknande artiklar

Skydd mot blått ljus – nu även i din mobil Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att blått ljus, som vi ofta exponeras av ifrån skärmar och moderna lampor, är ...
“Blått ljus” stör din dygnsrytm Studier visar att blått ljus, som vi ofta exponeras av ifrån skärmar och moderna lampor, är negativa för hälsan. Ljuset ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • dygnsrytm
  • LED
  • ljus