Forskare varnar: Artificiellt ljus håller på att ersätta naturligt ljus

publicerad 23 november 2017

Forskare slår nu larm om att ljuset från stora städer håller på att helt ersätta naturligt ljus, som exempelvis månsken. Detta kan få negativa följder för människan och ekosystemet.

Satellitdata visar på att ökningen av artificiellt ljus (som kallas för ljusföroreningar) kan komma att ha en negativ inverkan för såväl människor som natur. Andelen av jordens yta som är täckt av artificiellt ljus ökar i snitt med 2,2 procent per år.

Ökningen av artificiellt ljus märks främst i utvecklingsregioner som Afrika, Asien och Sydamerika. Samtidigt har ljuset i exempelvis USA och Europa hållit sig på en mer stabil nivå de senaste åren, rapporterar RT.

Det artificiella ljuset håller enligt forskarna på att ersätta naturligt ljus. Människor och djur har en förmåga att kunna anpassa sig till naturligt ljus, som exempelvis månsken och norrsken. Det artificiella ljuset, som ofta kommer från upplysta storstäder, är däremot ett hot mot djurriket eftersom det påverkar dygnsrytmen för många djur. Även människor påverkas negativt av ljusföroreningarna. En onaturlig dygnsrytm kan ge upphov till diabetes, fetma och psykisk ohälsa, enligt forskare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.