Se upp för piratkopior i julhandeln

publicerad 17 november 2017

Allt fler väljer att köpa julklapparna online, men konsumenter som planerar att köpa märkesvaror på nätet bör vara vaksamma.

Polisen tillsammans med Myndighetnätverket mot piratkopiering genomför nu en kampanj med tips så att man undviker att bli lurad i julhandeln.

– Det är framförallt när man köper märkesvaror via internet som det kan finnas anledning att vara extra uppmärksam, säger Paul Pintér som arbetar mot immaterialrättsbrott vid nationella operativa avdelningen, Noa.

5 tips inför för årets julshopping

  • Kolla upp företaget. Företagsnamn, adress, e-postadress och telefonnummer ska finns utskrivet på webbplatsen. Finns endast ett kontaktformulär bör du leta efter produkterna hos ett annat företag. Läs på olika nätforum vad andra kunder skrivit om företaget.
  • Utvärdera webbplatsen. Grammatiska fel, bilder av låg kvalitet eller avsaknad av information om konsumenträttigheter kan tyda på att webbplatsen säljer piratkopior. Var alltid misstänksam mot webbutiker med webbadresser som innehåller ordet ”billig”, ”outlet” eller annat som tyder på låga priser.
  • Undersök priset. Piratkopior säljs ofta till ett betydligt lägre pris än vad som anges i den officiella återförsäljarens webbutik. ”Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det” är en princip du bör ha i åtanke när du handlar på nätet.
  • Kolla upp om företaget är en godkänd återförsäljare. Gå till varumärkets webbplats och kontrollera om företaget finns med på varumärkets lista över godkända återförsäljare.
  • Betala med kort. Då kan du även vända dig till kortutgivaren för hjälp med återbetalning, så kallad kortreklamation, om någonting skulle gå fel och företaget inte hjälper dig.

 

Läs mer i nätverkets pressmeddelande på Konsument Europas webbplats.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.