Jätteuppdatering till webbläsaren Firefox släppt

publicerad 14 november 2017

Dubbelt så snabb renderingsmotor. 30% lägre minnesanvändning än Chrome. Det är några av nyheterna i Firefox Quantum som idag släpptes till allmänheten.

Webbläsaren Mozilla Firefox är känd för att den bygger på öppen källkod och för att vara mer integritetsvänlig än de stora konkurrenterna.

Utvecklaren Mozilla har annonserat att man i slutet av året planerat att släppa den största uppdateringen någonsin till sin fria webbläsare Firefox. Från och med idag finns Firefox 57, även kallad Quantum att ladda ned på svenska.


Annonser:


Till de stora nyheterna hör rejält förbättrad prestanda. Firefox har kodats om ifrån grunden och är nu genomgående snabbare än den största konkurrenten, Googles webbläsare Chrome. Den nya renderingsmotorn är upp till dubbelt som snabb som sin föregångare och minnesanvändningen har optimerats kraftigt och använder i snitt 30% mindre resurser än Chrome.

Den förbättrade optimeringen leder till mindre batteriförbrukning på mobila enheter.

Mozilla fick tidigare under året kritik för att man planerade införa ett ”faktafilter” till webbläsaren i samarbete “faktatjänsten” Full Fact. Filtret bör dock i sig inte göra webbläsaren mindre integritetsvänlig. Firefox slår fortfarande Google Chrome, Internet Explorer och Edge på fingrarna på den punkten.

Den som dock verkligen värnar om sin integritet bör dock ta en närmare titt på webbläsaren Waterfox som bygger på Firefox men som optimerats för att vara än mer integritetsvänlig. Bäst skydd får man dock med Tor Browser som är mest avskalad och skickar din trafik krypterad över flera noder världen över för att undvika att den skall kunna spåras.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.