IT/Övervakning

Jätteuppdatering till webbläsaren Firefox släppt

Dubbelt så snabb renderingsmotor. 30% lägre minnesanvändning än Chrome. Det är några av nyheterna i Firefox Quantum som idag släpptes till allmänheten.

Webbläsaren Mozilla Firefox är känd för att den bygger på öppen källkod och för att vara mer integritetsvänlig än de stora konkurrenterna.

Utvecklaren Mozilla har annonserat att man i slutet av året planerat att släppa den största uppdateringen någonsin till sin fria webbläsare Firefox. Från och med idag finns Firefox 57, även kallad Quantum att ladda ned på svenska.

Till de stora nyheterna hör rejält förbättrad prestanda. Firefox har kodats om ifrån grunden och är nu genomgående snabbare än den största konkurrenten, Googles webbläsare Chrome. Den nya renderingsmotorn är upp till dubbelt som snabb som sin föregångare och minnesanvändningen har optimerats kraftigt och använder i snitt 30% mindre resurser än Chrome.

Den förbättrade optimeringen leder till mindre batteriförbrukning på mobila enheter.

Mozilla fick tidigare under året kritik för att man planerade införa ett “faktafilter” till webbläsaren i samarbete “faktatjänsten” Full Fact. Filtret bör dock i sig inte göra webbläsaren mindre integritetsvänlig. Firefox slår fortfarande Google Chrome, Internet Explorer och Edge på fingrarna på den punkten.

Den som dock verkligen värnar om sin integritet bör dock ta en närmare titt på webbläsaren Waterfox som bygger på Firefox men som optimerats för att vara än mer integritetsvänlig. Bäst skydd får man dock med Tor Browser som är mest avskalad och skickar din trafik krypterad över flera noder världen över för att undvika att den skall kunna spåras.

Liknande artiklar

NyD-podden #10: Charlottesville, terror och åsikts... I Nya Dagbladets tionde poddavsnitt medverkar Alexander Almqvist-Paajanen, Markus Andersson och Isac Boman. Vi diskutera...
Mozilla ska bekämpa “fake news” tillsa... Mozilla, som ligger bakom webbläsaren Firefox, ska i samarbete med George Soros bekämpa påstådda falska nyheter på inter...
Mozilla väljer Yahoo som standardsökmotor Mozilla med sin populära webbläsare Firefox har bytt till Yahoo istället för Google som den förinställda sökmotorn i USA...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!