Elchockvapen införs i Stockholm

publicerad 16 november 2017

Vid årsskiftet utrustas polisen i Vällingby och Södermalm med elchockvapen på försök. Med det nya vapnet hoppas polisen att våldsnivån minskar.

– Det vi framför allt tittar på är hur det dödliga våldet och våldsnivån överlag påverkas, samt om skador på poliser och gärningsmän minskar. Vi är också intresserade av hur vapnet påverkar användandet av övriga våldshjälpmedel, säger Pär Wärdig, projektledare för införandet av elchockvapen.

Försöket med elchockvapen startar över hela landet den 1 januari 2018 och pågår i två år. Därefter tas beslut om ett permanent införande blir aktuellt.

– Utvärderingen av försöket görs av Umeå Universitet. Den blir en viktig del av underlaget inför ett sådant beslut, säger Pär Wärdig.

 

Källa: polisen.se


Fakta elchockvapen
Vapnet avlossar små projektiler i form av pilar som via trådar är förbundna med utskjutningsdelen. När de små pilarna går in i kroppen tappar man tillfälligt kontrollen av muskelaturen. Det gör att den som träffas blir orörlig och ofta faller till marken. Strömstyrkan som går in i kroppen understiger nivån för att påverka exempelvis en pacemaker.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.