VetenskapPlatsen för den grekiske filosofen Aristoteles grav kan ha hittats, 2 400 år efter att han dog.
Vetenskap
Israeliska dykare hittade 1600 år gammalt skeppsvrak
VetenskapTvå israeliska dykare har hittat ett drygt 1 600 år gammalt skepp från Romartiden har med tillhörande bronsstatyetter och mynt.
Halva karossvikten med trä
VetenskapEtt forskarteam vid Innventia, Swerea och KTH har utvecklat ett kolfibermaterial från barrvedslignin.
Beroendet av sociala nätverk en del av människans evolution
VetenskapBeroendet av sociala nätverk är en del av evolutionsprocessen, efter vilken hjärnan är anpassad, menar Bruce Hood, professor i psykologi vid Bristols universitet. Hood skyller
Första ansiktstransplantationen i Norden
VetenskapFemtio läkare från Helsingfors och Nyland har genomfört den första ansiktstransplantationen i Norden. Tidningen Helsingin Sanomat skriver att femtio läkare från Helsingfors och Nyland i
Föräldrars mobilvanor drabbar barn
VetenskapDet saknas studier av följderna med överdrivet mobilanvändande hos föräldrar. Men enligt Sveriges Radio har det gjorts experiment med föräldrar som interagerar med sina barn
Apor kan hjälpa att finna botemedel mot autism
VetenskapGenom genmodifiering har kinesiska forskare skapat världens första autistiska apa.
Fyra nya ämnen i periodiska systemet
VetenskapPeriodiska systemet har utökats med fyra nya ämnen - grundämnena 113, 115, 117 och 118, skriver IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).
Storbritannien och Norge levererar hundratusentals drönare till Ukraina
UtrikesStorbritannien och Norge lanserar ett nytt stödpaket till Ukraina värt 5,7 miljarder kronor - med hundratusentals drönare i fokus.
”Blått ljus” stör din dygnsrytm
VetenskapStudier visar att blått ljus, som vi ofta exponeras av ifrån skärmar och moderna lampor, är negativa för hälsan. Ljuset kan leda till en rubbad dygnsrytm som ökar risken för cancer, diabetes, hjärtinfarkt och fetma.
Dagar och nätter blir längre
VetenskapForskare från Harvard University påstår att dygnet på jorden håller på att bli längre.
Bättre behandling av bröstcancer
VetenskapOlika cancerpatienter reagerar på olika sätt på olika behandlingar. Med hjälp av en ny teknik kan det bli lättare att välja den mest effektiva, minst giftiga medicinen mot bröstcancer, något som drastiskt kan öka överlevnadschansen.
Amerikanska militären avkodar hjärnvågor
VetenskapMilitären kan läsa tankar. Den amerikanska militären har lyckats skapa en mjukvara som har förmågan att avkoda hjärnvågor.
Svårfryst fisk även svårtinad
VetenskapFiskar som lever i Antarktis har utvecklat förmågan att inte frysa till is i de temperaturer som råder där. Men den förmågan har visat sig vara dubbeleggad.
Cancerbekämpande molekyl
VetenskapEn molekyl som kallas Arylquin 1 är bra på att få celler att utsöndra Par-4, ett protein som dödar cancerceller utan att skada vanliga celler. Det har man upptäkt på brittiska University of Kentucky, och resultaten har publicerats i Nature Chemical Biology.
Viktig vitaminproducent upptäckt
VetenskapViktig för en stor del av livet på planeten. | En enda grupp mikroorganismer kan ligga bakom den största produktionen av vitamin B12 i haven.
Nasa: Finns vatten på Mars
VetenskapNasa är nu säkra på att det finns vatten på Mars. |
Från kal betong till konst som skapar trivsel – därför gör muralmålningar comeback
Kultur– Jag vill att mina muralmålningar ska fånga både ögat och hjärtat, säger Malin Sellergren som arbetar med att förgylla miljöer med vacker platsdesignad konst.
Evolutionen har programmerat människan till lättja
VetenskapEnligt kanadensisk studie. | Den mänskliga hjärnan och kroppen är inställda på att maximalt att spara energi.
Vikingarnas avkomma sökes i Normandie
VetenskapFrivilliga från norra Frankrike. Brittiska forskare letar efter vikingarnas avkomma.
Pris för forskning om kvinnlig krockdocka
VetenskapTrots att kvinnor löper dubbelt så stor risk att drabbas av whiplashskador som män finns det bara krockdockor som är utformade efter mäns storlek och kroppsbyggnad.
Fortsatt förtroende för forskning
VetenskapSvenska folkets förtroende för forskning inom vetenskapsområden har minskat under de senaste tio åren, men ligger fortfarande på en hög nivå, enligt en studie utförd av Vetenskap & Allmänhet, VA, och SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Ny upptäckt: Sjö fanns på Mars
Vetenskap”Vi gör framsteg” Under tiotals miljoner år fanns en 15 mil bred sjö på Mars.
Istidens solaktivitet kan spå framtiden
VetenskapForskarlag från Lunds universitet. Genom att analysera spårämnen frän iskärnor har solaktiviteten från istiden rekonstruerats.
Järnålderns åkerbruk avslöjas
VetenskapBevarade växtrester som hittas i samband med arkeologiska utgrävningar kan ge större kunskap om järnålderns åkerbruk.
Nasas rymdfarkost börjar kretsa kring Mars
VetenskapHar färdats 70 miljoner kilometer. Nu har Mars Atmosphere and Volatile Evolution, även kallad Maven, anlänt till Mars och lagts i omlopp runt den röda planeten
En gyllene dal av ord och bilder – konstsagan som vill hela och inspirera
KulturTänk dig en bok som är lika mycket ett konstverk som en saga. Den gyllene Dalen av Malin Sellergren är just en sådan skapelse.