Vetenskap

Vulkaner skapade egyptisk oro

Arkivbild

Stora vulkanutbrott kan ändra Nilens flöde genom att kyla atmosfären, vilket gör att monsunregnen som vanligtvis fyller på floden inte kommer lika långt norrut som de brukar.

Detta har lett till matbrist och ökade spänningar i Egypten, och kopplas nu till en serie uppror som skakade det ptolemeiska riket (cirka år 305-30 före vår tideräkning), enligt ny forskning som publicerats i Nature Communications.
Även kung Ptolemaios III:s beslut att runt år 245 före vår tid återvända hem efter en lyckad militärkampanj, något som tidigare förbryllat forskare – och enligt Joseph Manning, historiker vid Yale University, “förändrat hela historien i Mellanöstern” – antas bero på dessa eruptioner.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Egypten
  • vulkaner