Forskare vid spanska universitetet i Burgos har utvecklat en fluorescerande polymer som aktiveras när den kommer i kontakt med kvicksilver som ska finnas i fisk.
Resultaten har publicerats i Chemical Communications.
– Polymeren utsätts för prover som extraheras direkt från fisken i cirka 20 minuter. Sedan bestrålas den med ultraviolett ljus och avger då ett blåaktig sken som varierar i intensitet i proportion till mängden av metylkvicksilver och oorganiskt kvicksilver som finns i fisken, förklarar Tomás Torroba, huvudförfattare till studien.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) rekommenderar att man inte äter mer en portion i veckan av fisk som innehåller över 1,6 mikrogram organiskt eller 4 gram oorganiskt kvicksilver per kilo.
Men den gränsen ses numera som väl hög, och amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) sätter gränsen vid 1 mikrogram per kilo, och fler myndigheter väntas följa samma spår, skriver universitetet.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet