Polymer identifierar kvicksilver

publicerad 26 april 2017

Forskare vid spanska universitetet i Burgos har utvecklat en fluorescerande polymer som aktiveras när den kommer i kontakt med kvicksilver som ska finnas i fisk.

Resultaten har publicerats i Chemical Communications.

Polymeren utsätts för prover som extraheras direkt från fisken i cirka 20 minuter. Sedan bestrålas den med ultraviolett ljus och avger då ett blåaktig sken som varierar i intensitet i proportion till mängden av metylkvicksilver och oorganiskt kvicksilver som finns i fisken, förklarar Tomás Torroba, huvudförfattare till studien.

Annons:Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) rekommenderar att man inte äter mer en portion i veckan av fisk som innehåller över 1,6 mikrogram organiskt eller 4 gram oorganiskt kvicksilver per kilo.

Men den gränsen ses numera som väl hög, och amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) sätter gränsen vid 1 mikrogram per kilo, och fler myndigheter väntas följa samma spår, skriver universitetet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.