Framsteg för laddbara batterier

publicerad 23 april 2017

Forskare vid University of Southern California, USC, har beskrivit en förbättring av litium-svavelbatterier som ger dem längre livslängd.

I dagens läge kan sådana batterier endast laddas mellan 50 och 100 gånger, vilket gör dem opraktiska jämfört med litium-jonbatterier som ofta tål 1000 laddningar.

Lösningen är ett icke-poröst membran som placeras mellan två porösa separatorer, vilket mättas med elektrolyter och placeras mellan elektroderna. Konstruktionen blir en barriär som minskar skyttlingen av upplösta polysulfider utan att hindra rörelsen av litiumjoner.

Vid olika grader av urladdning fann forskarna att de förbättrade batterierna helt behöll kapaciteten och fick upp till fyra gånger så lång livslängd som batterier utan membranet.

Detta framsteg avlägsnar ett av de stora tekniska hindren för kommersialisering av litium-svavelbatterier och låter oss verkställa bättre alternativ för energieffektivitet, säger Sri Narayan, huvudförfattare till studien, som publicerats i Journal of the Electrochemical Society.

Litium-svavelbatterier har länge ansetts ha bättre energilagringsförmåga än litiumjonbatterier. Svavlet är ett vanligt, billigt ämne, och batterierna blir två till tre gånger tätare än litium-jonbatterier, skriver USC.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.