Mystiskt hålrum hittat i Cheopspyramiden

publicerad 3 november 2017
- av Alexander Almqvist

Med hjälp av kosmisk strålning har forskare kunnat hitta ett tidigare okänt hålrum inuti den mytomspunna Cheopspyramiden i Giza, Egypten.

Upptäckten offentliggjordes tidigare i veckan. Genom kosmiska partiklar, också känt som kosmisk strålning, har franska och japanska forskare lyckats skanna pyramidens innandöme.

Hålrummet uppges vara 30 meter långt. Det är den första upptäckten av ett hålrum inuti pyramiden sedan 1800-talet.

– Det här är förstklassigt. Det kan bestå av en eller flera strukturer… kanske är det ett annat större galleri. Det kan vara en kammare, det kan vara många saker, säger forskaren Mehdu Tayoubi, som varit med och skannat in pyramiden, enligt AP.

Cheopspyramiden är det enda kvarvarande av världens sju underverk. Det är världens största pyramid. Den väger uppskattningsvis sex miljoner ton och består av 2,3 miljoner stenblock som vardera väger cirka 2,5 ton.

Pyramiden ska ha byggts uppskattningsvis 2 500 år före Kristus. Pyramiden har i århundraden förundrat forskare, varav många fortfarande inte kan förklara hur egypterna för flera tusen år sedan hade kunnandet och resurserna att uppföra pyramiden på ett nästan perfekt vis.

Författaren Graham Hancock är en av de som förundras hur Cheopspyramiden egentligen kom till.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.