Vetenskap

Lockheed Martin SR-72 – sex gånger snabbare än ljudet

Konceptbild av SR-72

Den amerikanska flygplan- och vapentillverkaren Lockheed Martin säger sig vara nära att ta fram ett flygplan som kan färdas i hypersonisk hastighet. I över 15 år har företaget arbetat med det som ska bli SR-72, det plan som ska kunna färdas i mach 6.

Lockheed Martin har sedan millennieskiftet arbetat för att ta fram ett plan som ska kunna färdas i minst mach 6. 2013 offentliggjorde man en prototyp av SR-72.

SR-72 är tänkt att vara ett förarlöst spion- och stridsplan och efterträdaren till Lockheed Martin SR-71 Blackbird som spionplan åt det amerikanska flygvapnet. SR-72 ska kunna färdas i mach 6, till skillnad från SR-71 Blackbird som inte kan färdas fortare än mach 3.

Lockheed Martin säger att man gjort stora framsteg med arbetat att utveckla tekniken som krävs för att få flygplan att färdas i hypersoniska hastigheter, mellan mach 5-10.

– Vi har sagt att hypersonik kommer inom två år under de senaste 20 åren, men det jag kan säga är tekniken är mogen och vi, tillsammans med Darpa och andra, arbetar hårt för att få den tekniken i händerna på våra stridsplan som snart som möjligt, säger Rob Weiss, Lockheed Martins vicepresident och den som ansvarar för utvecklingen av avancerade program, till Aviation Week.

Lockheed Martin har tidigare samarbetat med Darpa, som ansvarar för teknikutveckling åt det amerikanska försvarsdepartementet, genom Falconprojektet – som har mynnat ut i en farkost som kan färdas i mach 20.

Liknande artiklar

Indien vill bygga eget stridsplan – utan utländskt... Indiens premiärminister Narendra Modi vill att landet bygger ett eget stridsplan som ska vara helt fritt från komponente...
Norges nyinköpta F-35-plan skickar hemlig informat... F-35 planen besitter en oerhörd teknisk kapacitet och blir en enorm tillgång för Norges flygvapen. En oannonserad egensk...
Lockheed och Raytheon ska utveckla kärnvapenbestyc... De amerikanska försvarsjättarna Lockheed Martin och Raytheon kommer att ta fram en kryssningsrobot som kan beväpnas med ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!