Vetenskap

Nobelkommitténs förslag: Fler Nobelpris till kvinnor

För att jämna ut “orättvisorna” med att fler män än kvinnor får Nobelpris föreslås nu negativ särbehandling av män.

Nobelpris delas oftast ut till män. Nobelkommittén tycker nu, liksom flera feministiska debattörer länge har ansett, att detta är orättvist och har nu diskuterat flera förslag på att se till att antalet kvinnor som får Nobelpris i framtiden ska öka.

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin säger till Sveriges Radios vetenskapsredaktion att kvinnors underrepresentation är ett verkligt problem som ”måste tas på allvar” och att Nobelstiftelsen ska göra sitt yttersta för att se till att inte kvinnor längre “missgynnas” i prisutdelningen.

Ett problem är att de som föreslår en pristagare oftast föreslår en manlig priskandidat, säger Heldin till Sveriges Radio.

Om man istället skulle kunna nominera tre pristagare är chansen större att det kommer med en kvinna bland förslagen. Då kan man välja den kvinnan istället.

Heldin antyder med sitt resonemang att de upp till cirka 5 000 instanser och personer som erbjuds att skicka in nomineringar till nobelpriskandidater reproducerar ett patriarkalt förtryck som gör att kvinnor inte nomineras i stor omfattning. Har man föreställningen att det inte finns skillnader på kvinnor och män bör det alltså enligt en sådan förklaringsmodell rimligen inte finnas några skäl till att kvinnor inte oftare får nobelpris.

Ett annat sätt som Heldin föreslår för att se till att fler kvinnliga Nobelpristagare utses, är att uppmuntra de som nominerar pristagare att helt enkelt nominera personer inom det “underrepresenterade könet”.

Om Heldins genusmedvetna förslag klubbas igenom, kan vi vänta oss en ökning av kvinnliga nobelpristagare. Skulle sådan policy inte ha önskvärd effekt, bör det i framtiden gå att ändra regelverket på mer drastiska sätt för att antalet kvinnor bland pristagarna ska kunna öka.

Liknande artiklar

Filminstitutet kan dra in stöd för manliga filmska... Svenska Filminstitutets vd Anna Serner vill tvinga filmbranschen att ha fler kvinnliga filmskapare, annars kommer markna...
Svenska Akademien delar inte ut något Nobelpris i ... Det ser inte ut att bli något Nobelpris i litteratur i år. Detta efter att Svenska Akademien, mot bakgrund av den senast...
Sverige, DDR och Nordkorea Jag har några vänner som sedan flera år liknat Sverige vid DDR när det gäller repression. I den forna öststaten skulle d...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!