Miljö

Nya fynd skriver om mumiehistoria

MiljöDen egyptiska seden att skapa mumier tycks ha börjat runt 1500 år tidigare än vad man hittills har trott, enligt forskning från uni­versiteten i York, Macquarie, samt Oxford, som har pågått under elva år.



Bättre att bli grön i smyg

MiljöNär ett företag designar om en produkt för att bli mer miljövänlig gör de bäst i att inte skryta med det, enligt en studie publicerad i Journal of Consumer Research.





Bakterie ger tåligare vete

MiljöBakterier kan få vete att ta upp mer vatten, enligt forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Estonian University of Life Science och Haifa University i Israel.





Matföretag sviker klimatlöften

MiljöDe tio största livsmedelsföretagen avger tillsammans 264 miljoner ton växthusgaser. Mer än Sverige, Norge, Danmark, och Finland sammanlagt.



Marint skydd ofta ineffektivt

MiljöDe flesta av de skyddade marinområdena misslyckas med att uppnå sina mål, enligt en studie vid australiensiska University of Tasmania. 87 skyddade marina områden i 40 länder har undersökts och 59 procent av dessa går inte att skilja från platser där fiske är tillåtet.


Byt hjulet och få elcykel

MiljöEn elcykel är dyr, men snart kan man komma billigare undan. Det räcker att byta cykelns framhjul mot ett paket med elhjul med inbyggd elmotor, batteripaket och styrenhet.


Samlastning gynnar småproducenter

MiljöKalmar kommun startar till årsskiftet en samlastningscentral för transporterna för att underlätta för småskaliga livsmedelsproducenter att vara med i offentliga upphandlingar. Även Nybro och Torsås




Jordbrukets farliga utsläpp

MiljöUtsläpp av ammoniak från jordbruk utgör en större hälsorisk än vad man tidigare trott, enligt forskning vid Harvard University.



Varmare vatten ger mer metan

MiljöEtt varmare klimat kan komma att leda till större utsläpp av metan från färskvattensystem – något som kan påskynda uppvärmningen ytterligare. Detta enligt forskning vid brittiska University of Exeter, som publicerats i Nature.



Genresursbestånd för framtida klimat

MiljöKlimatföränd­ringarna kan gå snabbare än lövträden klarar av. Genetisk anpassning genom att de träd som passar bäst får leva vidare och bilda nästa generation.


Molekylär skillnad i ekologisk mat

MiljöDet finns en skillnad mellan ekologiskt och konventionellt odlade grödor som kan mätas på molekylär nivå. Det visar en grupp svenska och danska forskare i en studie som nyligen publicerats i tidskriften Analytical and Bioanalytical Chemistry.


Plankton ger en kallare planet

MiljöDe långtflygande havsfåglar som jagar runt Antarktiska oceanen kan knytas till både hur bra havets ekosystem mår, och hur klimatet reguleras. Det beror på deras


Bättre produktion av biokemikalier

MiljöEn stor mängd av de kemi­kalier som används i dag kommer från fossila bräns­len. Det är inte hållbart ur många perspektiv och pappers- och massaindu­strin arbetar med att ta fram alternativ.