Förgiftad fisk i svenska sjöar

publicerad 15 mars 2015

I många sjöar runt Stock­holm innehåller fisken giftiga kemikalier som lig­ger över EU:s gränsvärden. Kemikalierna tros komma från brandskum.

Under hösten hittades 14 vatten där abborrarna innehåller halter av perfluorerade ämnen, PFOS, som överstiger EU:s gränsvärden, rapporterar SVT. Undersökningarna har gjorts av miljöforskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Länsstyrelsen.

– Vi ser allvarligt på att man hittar PFOS. Sen kunde vi misstänka att vi skulle hitta halter av många olika ämnen. Men vi visste ju inte att det skulle vara så pass förhöjda halter just här, säger Anna Ähr Evertsson, mil­jöplanerare på Upplands Väsby kommun, som har medverkat i provtagningarna.

PFOS misstänks vara hormon­störande hos människor, och kan orsaka såväl cancer som leverska­dor. Ämnet är numera förbjudet i EU, men under 1980-1990-taien användes stora mängder i brand-skum. De 38 brandövningsplatser som finns i Stockholmsområdet misstänks nu vara en viktig källa till utsläppen.

Även sjöarna vid flygplat­serna Landvetter i Göteborg och Sturup i Malmö är förgiftade efter brandövningar. Det gäller antagligen flera sjöar runtom i landet, skriver SVT.

Man får nog räkna med att man får leva med den här pro­blematiken i ett antal decennier, säger Magnus Karlsson på IVL, specialist på vattenföroreningar och ansvarig för provfisket.

Enligt livsmedelsverket är nvåerna ändå så pass låga att man kan äta fisk från dessa sjöar flera gånger i veckan. Samtidigt säger dock en riskvärderare på verket att gränsvärdena, från 2008, är gamla och borde omvärderas.

Värst drabbad är fisken från Halmsjön vid Arlanda. Fisk däri­från bör man inte äta mer än ett par gånger om året, enligt Tomas Viktor, laboratorieingenjör vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.