Mer metan från våtmarker

publicerad 1 maj 2015

Den överraskande ökningen av metan i atmosfären under senare tid beror antagligen på utsläpp från våtmarker, enligt en interna­tionell studie. Och man kan vänta sig att mer metan kommer att pumpas ut när nordliga våtmarker töar och sydliga värms upp ytterligare.

Studien, som publicerats i Global Change Biology, baseras på en av de största analyserna av globala metanutsläpp. 20 000 mätningar har gjorts på 70 olika platser i olika klimat.

Metan är en av de starkaste växthusgaserna. Utsläpp kommer från jordbruk och förbränning av fossila bränslen, men även från mikrober som lever i våtmarker. Mängden metan i atmosfären har varit relativt stabil under det senaste årtiondet, men har ökat sedan 2007, något forskare menar beror främst på töande våtmarker i norr, skriver University of Guelph. Det är enligt rapporten viktigt att vi håller ögonen på våtmarkerna för att kunna upptäcka hur människan påverkar dessa ekosystem.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet. 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.