MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Greenpeace: Shells högriskolja hotar naturreservat

Eventuella oljeläckor under Shells borrarbete på Alaskas sockel kan hota det ryska naturreservatet på Wrangels ö. Oljeläckage kan i så fall nå naturreservatets kust på 30 dagar, uppgav Greenpeaces företrädare Kassidy Sharp i en intervju med Sputnik.

publicerad 14 maj 2015
Shells borrplattform utanför Alaska

USA:s myndighet för energiutvinning till havs godkände den 11 maj Shells reviderade färdplan för utvinning av olja på Alaskas sockel. Shells plan avser borrning mellan Alaska och Tjukotka i Tjuktjerhavet samt Beauforthavet norr om Kanada och Alaskas kust. Företaget hoppas kunna sätta igång arbete redan i sommar.

Situationen med Wrangels ö är unik då det i händelse av oljeläckage skulle behövs samarbete mellan Ryssland, Kanada, USA och även internationella organ såsom Unesco.

Greenpeace har protesterat mot Shells prospektering av arktisk olja. Foto: Greenpeace Switzerland/CC BY-NC-ND 2.0
Greenpeace har protesterat mot Shells prospektering av arktisk olja. Foto: Greenpeace Switzerland/CC BY-NC-ND 2.0

Direktören för USA:s kommission för Arktisforskning John Farrell uppgav till Sputnik att åtgärder efter ett oljeläckage i Tjuktjerhavet och på Alaskas sockel kommer att försvåras av problem med logistik.

– Det är oerhört komplicerat att samla ihop oljan som läckt ut till havet, må det vara Mexikanska golfen eller Arktis sockel. Ett oljeläckage i Tjuktjerhavet kommer att bli svårt att likvidera eftersom det är mycket långt till den närmaste hamnen eller infrastrukturella objekt, sade Farell.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend