Mycket illegalt fångad fisk i USA

publicerad 25 maj 2015

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Foto: IFVCA/CC BY-ND 2.0
Foto: IFVCA/CC BY-ND 2.0

90 procent av fisk och skaldjur som säljs i USA är importerade. Av dessa fångas upp till en tredjedel illegalt eller med otillräcklig dokumentation, enligt en rapport som publicerats i Marine Policy.

Ett skräckexempel är importerad lax – 70 procent är illegalt fångad eller odokumenterad. Samma sak gäller 40 procent av den tonfisk som importeras från Thailand.

Såväl regering som internationella organ har dock börjat få upp ögonen for denna handel och börjat vidta åtgärder for att stoppa den. Pyra avtal antogs tidigare i april. I det viktigaste av dem har elva kustnationer gått med på att hålla utländska fartyg som miss­tänks för illegalt fiske ute från sina hamnar. Avtalet behöver dock godkännas av ytterligare 14 länder och kommer att ta år innan det uppnår full effekt.

I december gick International Maritime Organization (IMO) med på att fiskefartyg på 100 ton eller mer ska förses med identi­fieringsnummer, vilket ska göra det svårare att flytta fartyg mellan ägare och länder for att komma undan bestämmelser. Det blir även svårare att nyttja dessa fartyg för annan illegal verksamhet som drog-och vapensmuggling, skriver Yale Environment 360.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!