Tio miljoner till vattenrening

publicerad 17 maj 2015

Havs- och vattenmyndigheten HaV utlyser tio miljoner kronor till projekt som syftar till att rena avloppsvatten från läkemedelsrester och miljöfarliga ämnen. Pengarna ingår i en fyraårig satsning på bättre och mer avancerad rening av avloppsvatten.

Även låga koncentrationer av läkemedel kan påverka vattenmil­jön, exempelvis kan östrogen hämma fortplantningen hos fisk och psykofarmaka kan ändra beteendet hos fisk så att de blir glupskare, modigare och mindre sociala, säger Margareta Lundin Unger, utre­dare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV.

De flesta svenskar är bra på att lämna tillbaka gamla överblivna läkemedel på apoteket snarare än att spola ned dem i toaletten, men läkemedelsrester hamnar ändå i avloppet via urin och avföring.

Dagens reningsverk klarar inte av att reducera läkemedelsrester. Flera andra miljöfarliga ämnen som flamskyddsmedel, mjukgörare i hygienartiklar och vissa metaller kan också spridas till våra vattenmiljöer via kommunala reningsverk, säger Margareta Lundin Unger.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.