Västra Amazonas hotas av olja

publicerad 22 april 2015

Västra Amazonas kan ha förgiftats av oljeutsläpp under 30 års tid, enligt forskning som presenterades på Goldschmidt-konferensen den 8-13 juni.

En grupp spanska forskare har för första gången sam­manställt en databas för kemiska analyser tagna i området mellan 1983 och 2013. I 68 procent av mätningarna var nivån av bly över den tillåtna gränsen i Peru. För kadmium var siffran 20 procent. Trots allt har föroreningarna minskat sedan 2008, men forskarna befarar att den ökade efterfrågan på olja kan få dem att öka igen, rapporterar European Association of Geochemistry .

Många tropiska regnskogar har olje- och gasfyndigheter, och ol­jeutvinning började i västra Amazonas på 1920-talet och nådde sin höjd på 1970-talet. Men med ökande efterfrågan har nu utvinningen tagit fart igen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.