Miljö

Minskad avskogning minskar utsläpp

Om avskogningen i tropikerna kunde hejdas skulle utsläppen av koldioxid kunna minskas med upp till en femtedel, enligt forskare vid University of Edinburgh.

I en studie som är den första i sitt slag har forskarna räknat ut både hur mycket koldioxid som lagras av de tropiska skogarna och hur mycket som släpps ut till följd av förlust av träd på grund av mänsklig aktivitet.
Resultatet är att skogarna absorberar två miljarder ton koldioxid om året som lagras i bark, löv och jord. Men en lika stor mängd släpps ut genom avverkning för trä och plats för beten och grödor som sojabönor och oljepalmer. Även torvbränder bidrar kraftigt till utsläppen.

Om människan helt slutade avverka i tropiska skogar skulle de kunna ta upp en femtedel av utsläppen, enligt forskarna.

Samtidigt kommer upptaget att minska när klimatet blir varmare eftersom det skyndar på nedbrytningen av döda växter, som därmed släpper ut den koldioxid de lagrat.

Studien har publicerats i Global Change Biology.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!