Minskad avskogning minskar utsläpp

publicerad 5 juni 2015

Om avskogningen i tropikerna kunde hejdas skulle utsläppen av koldioxid kunna minskas med upp till en femtedel, enligt forskare vid University of Edinburgh.

I en studie som är den första i sitt slag har forskarna räknat ut både hur mycket koldioxid som lagras av de tropiska skogarna och hur mycket som släpps ut till följd av förlust av träd på grund av mänsklig aktivitet.

Resultatet är att skogarna absorberar två miljarder ton koldioxid om året som lagras i bark, löv och jord. Men en lika stor mängd släpps ut genom avverkning för trä och plats för beten och grödor som sojabönor och oljepalmer. Även torvbränder bidrar kraftigt till utsläppen.

Om människan helt slutade avverka i tropiska skogar skulle de kunna ta upp en femtedel av utsläppen, enligt forskarna.

Samtidigt kommer upptaget att minska när klimatet blir varmare eftersom det skyndar på nedbrytningen av döda växter, som därmed släpper ut den koldioxid de lagrat.

Studien har publicerats i Global Change Biology.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.