Varmare hav – mer koldioxid

publicerad 10 maj 2015

Ett varmare klimat kan öka mängden koldioxid som haven ger ifrån sig och ytterligare spä på klimatförändringarna, enligt en studie vid University of Edinburgh.

Forskarna har analyserat 26 000 år gammalt sediment från Kaliforniaviken for att försöka förstå hur havens förmåga att absorbera koldioxid har förändrats över tid. Man studerade förekomsten av nyckelämnena silikon och järn i fossila plankton. Plankton absorbe­rar koldioxid vid vattenytan och kan låsa upp stora mängder kol.

Vad man fann var att en låg silikonhalt i vattnet sammanföll med relativt varma perioder med låga järnhalter i atmosfären, och ett minskat upptag av järn hos havsplanktonen.

Att järn spelar en roll för planktons förmåga att absorbera koldi­oxid har länge misstänkts, men studien visar att brist på järn vid ytan kan begränsa andra ämnens förmåga att främja upptaget.

Det är första gången man får insikt i den komplicerade länken mellan järnet och andra ämnens roll när det gäller att styra koldiox­idhalten i atmosfären över havet, menar forskarna vid Edinburgh, som publicerat sina resultat i Nature Geoscience.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.