Koldioxid påverkar fiskars luktsinne

publicerad 7 maj 2015

Fiskar som lever i korallrev där koldioxid utsöndras från havs­bottnen har mindre förmåga att känna lukten av rovfiskar än fiskar som lever i normala rev, enligt en studie publicerad i Nature Climate Change.

Det är den första studien som undersökt hur fiskars sinnen påver­kas under de omständigheter som förväntas råda vid århundradets slut, och resultatet bekräftar tidigare laboratorieförsök.

När havet absorberar koldioxid från atmosfären sjunker pH-värdet i vattnet. Nu har haven ett pH-värde på runt 8,14, medan revet som undersökts i Papua Nya Guinea, där koldioxid frigörs, har ett pH-värde runt 7,8. Det är samma nivå som förutspås världen över om utsläppen av växthusgaser fortsätter på samma nivå som nu.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.