Dagens vallodling inte tillräcklig

publicerad 13 juni 2015

För att pollinerande insekter ska gynnas räcker det inte med att öka andelen odlad vall i landskapet – det behövs även mer blommor i vallodlingarna, enligt en studie vid Lunds universitetet.

– Vår studie visar att det inte räcker att inkludera vallar i land­skapet för att gynna pollineringen i jordbruket. Vallar är viktiga för markorganismer och kolinlagring, och vi utesluter inte att de skulle kunna ha en positiv inverkan även på pollinerande insekter. Men då behöver man förmodligen tillåta mer blomresurser i dem, säger Georg Andersson, doktor i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Ekologiskt jordbruk tycks vara mer effektivt när det gäller att öka pollineringen än konventionellt jordbruk. Det beror antagligen på att intensiv användning minskar antalet blommor i vallen.

Intensivt vallbruk har tidigare visat sig ha negativa konsekvenser för vissa fågelarter som häckar i vallar, påpekar Georg Andersson.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.