VetenskapÄr bättre på multitasking än männen. En ny studie från ett universitet i Glasgow visar på betydande skillnader mellan de olika könen.
Vetenskap
Var snömannen besläktad med isbjörnen?
VetenskapKan ha varit en korsning mellan brunbjörnen och isbjörnen. | Den mytomspunna snömannen kan ha existerat som en udda björnart, slår en brittisk forskare fast.
Studie: Umgängeskretsen beror på gener
VetenskapOmfattar nästan 2 000 personer. En studie visar att människor har högre benägenhet att vilja umgås och vara vänner med personer som har ett snarlikt DNA som dem.
Voyager 1 har lämnat solsystemet
VetenskapSköts upp redan 1977. Den amerikanska rymdsonden Voyager 1 har passerat solsystemet efter 36 års rymdfärd. Det bekräftar Nasa.
Svenska forskare bevisar nytt grundämne
VetenskapVäntas få en plats i periodiska systemet. | Forskare vid Lunds universitet har funnit bevis för ununpentium (Uup). Ett tungt grundämne med atomnumret 115.
Noshörningssyskon ska paras – för att rädda rasen
VetenskapEndast 300 sumatranoshörningar kvar. Vid Cincinnati Zoo ska man försöka para ett syskonpar sumatranoshörningar, trots att risken för inavel föreligger.
Medicinska komplikationer förutses
VetenskapForskare har nu undersökt en metod som kan förutse risken för komplikationer vid medicinska ingrepp. Vid alla stora medicinska ingrepp finns risken för komplikationer som
Grönt ljus för Ivf med dna från tre personer
VetenskapStorbritannien blir det första landet i världen som tillåter provrörsbefruktning med dna från tre personer. Men kritiker menar att metoden strider mot all sorts etik.
FUTO – det givna valet för integritetsvänlig röst- och textinmatning i mobilen
IT/ÖvervakningFimpa Googles inmatningsappar och låt det du skriver och talar få stanna i din telefon.
Nybildning av celler i hippocampus
VetenskapDet sker en omfattande nybildning av nervceller i hippocampus i hjärnan hos vuxna människor - ett område i hjärnan som har stor betydelse för minne
Ideologi kontra forskning – vad är bäst för småbarnen?
VetenskapVåra barn hamnar i kläm när politiska ideal får gå före forskning och sunt förnuft. Tongångar som att man måste vara "utbildad pedagog" för att uppfostra barn och att samhället måste "ta hand om medborgarna" blir allt högre.
Sjunde avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Arv eller miljö
VetenskapDet sista avsnittet försöker besvara frågan om det är arv eller miljö som är avgörande för människans personlighet. Är människan ett "oskrivet blad" som formas av yttre påverkan eller föds vi med olika förutsättningar kopplade till vårt arv?
Sjätte avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Ras
VetenskapDenna veckas avsnitt i den norska TV-serien är kanske det mest kontroversiella och omdebatterade. Finns ras och vad är det i så fall? Varför ser människor olika ut och medför detta att det finns andra olikheter? Är det olika kulturellt skapade förväntningar som påverkar människor eller finns det biologiska skillnader som bottnar i evolutionära olikheter som även de spelar in? Och vad har detta för konsekvenser i så fall? Hjernevask eftersöker svaren.
Femte avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Sex
VetenskapFinns det generella könsskillnader i förhållningssätt till sex och vad beror dessa i så fall på? Är det olika kulturellt skapade förväntningar som påverkar människors sexualitet eller finns det biologiska skillnader som bottnar i evolutionära olikheter som även de spelar in? Och vad har detta för konsekvenser i så fall?
Fjärde avsnittet av vetenskapsserien Hjernevask: Våld
VetenskapVad är det som gör människor våldsamma? Finns det skillnader i hur olika människor hanterar våldsimpulser och finns det skillnader mellan olika kulturers syn på våld?
Tredje avsnittet i vetenskapsserien Hjernevask: Homo- och heterosexualitet
VetenskapKan man välja sin sexuella läggning? Kan man se vem som är homosexuell? I det tredje avsnittet av Hjernevask försöker man att besvara frågor kring sexuell läggning.
Andra avsnittet i vetenskapsserien Hjernevask: Föräldrarnas påverkan
VetenskapArv, miljö eller både och? I skolvärlden har man länge arbetat för att alla barn skall få samma chans att lyckas. Varför är då fortfarande barnens familjebakgrund så avgörande för hur bra barnen presterar? I andra avsnittet av Hjernevask försöker man ta reda på svaren.
L-arginin – Naturlig kraft för blodflöde och uthållighet
HälsaL-arginin är en aminosyra som hjälper kroppen att förbättra uthållighet och syresättning.
Första avsnittet i vetenskapsserien Hjernevask: Jämställdhetsparadoxen
VetenskapNyD presenterar den norska vetenskapsserien Hjernevask (hjärntvätt på svenska) som belyser samhällsforskningen ur olika perspektiv och jämför olika förklaringar med verkligheten.
Att ha hund i hemmet kan förbättra immunförsvaret
VetenskapFinsk studie påvisar fördelar med hund i hemmet för spädbarns immunförsvar.
Hyllad cancerforskare anklagas för förfalskning
VetenskapRevolutionerande cancerforskning misstänks vara baserad på förfalskade resultat.