Framsteg för konstgjord fotosyntes

publicerad 5 maj 2014

Ett konstgjort lövliknande membran som härmar fotosyntesen för att omvandla solljus och vatten till bränsle i form av vätgas. Det är forskningsprojektet som Johannes Messinger, professor i biologisk kemi, och hans grupp arbetar med vid Umeå universitet.

– Under de två sista åren har vi gjort goda framsteg med att utveckla många av de enskilda komponenterna som behövs för ett artificiellt blad. Samtidigt som vi behöver fortsätta att förbättra dessa delar så är den största utmaningen just nu att få delarna att arbeta effektivt tillsammans under en längre tidsperiod, säger han i ett pressmeddelande. 

Under veckan har två av doktoranderna i forskningsgruppen presenterat sina avhandlingar om hur grundläggande kemiska reaktioner fungerar i växters fotosyntesapparat.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.