Vikingarnas avkomma sökes i Normandie

Brittiska forskare letar efter vikingarnas avkomma bland moderna invånare i Normandie. 100 frivilliga från norra Frankrike, som har nordiska efternamn, har ställt upp frivilligt. Somliga aktivister fruktar dock att DNA-sökningen hos moderna fransmän kan utlösa en våg av xenofobi.

publicerad 8 juli 2015

Undersökningens mål är att söka upp ättlingar till vikingarna, som trängde in i Normandie på 800-talet. Det strikt vetenskapliga initiativet väckte dock protester från franska aktivister, som fruktar att forskningen kan leda till främlingsfientlighet.

Företrädarna för Rörelsen mot rasism påstår att undersökningen kan resultera att samhället anammar idén att det finns ”riktiga” och ”falska” Normandiebor.

Statsvetaren Gerald O’Coleman menar dock att det inte finns anledning till oro:

I moderna Europa överlag och Frankrike i synnerhet försöker regeringar och samhällsinstitutioner skapa intrycket att de faktiskt är i färd med att bekämpa rasism. Man försöker indoktrinera folk med att den europeiska politiken är mycket klok och progressiv. Hela den här PK-modellen är egentligen en ”tankepolis”, som på sistone blivit allestädes närvarande. Den har börjat hämma såväl vetenskaplig efterforskning som rationellt meningsutbyte, säger Gerald O’Coleman.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.