MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 21 januari 2025

tisdag 21 januari 2025

Hang: Ett själavårdande instrument

publicerad 20 november 2021
– av Sofie Persson
Danny Cudd och svenska Markus Johansson i gruppen Hang Massive till vänster. James Hoods konstärliga video till Hang-kompositionen "Tapestry" till höger.

Hang har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Historien om det speciella instrumentet börjar i Schweiz med två musiker.

Hang eller hang-trumma (hang drum) kan vid ett första intryck låta som det har hundratals år av musikalisk visdom bakom sig och får en att nästan känna livets energi vibrera i dess toner. Faktum är dock att instrumentet endast är 21 år gammalt och skapades så sent som år 2000 av Felix Rohner och Sabina Schärer i Schweiz via deras gemensamma bolag PANart.

Rohner och Schärer spelade på så kallade steel pans, också kallat steeldrum, och skapade även sådana instrument. Det är en slags idiofon eller slaginstrument som skapas av oljefat. 1995 skapade musikerna dock ett nytt material att bygga dessa instrument med som de kallade för PANG-metall, vilket är stålplåt förstärkt med kväve. Det var det materialet som ledde dem till att skapa den numera världskända hang-trumman. ”Hang” betyder i sin enkelhet ”hand” med den dialekt man talar i Berner Oberland i Schweiz.

De senaste åren har allt fler musiker som använder sig av det meditativa instrumentet blommat upp och blivit populära över hela världen. Musiken som spelas på dessa hang-trummor kan som regel beskrivas som upplyftande – det finns inget svårt och tungt i det utan ”den bara är”. Därför lyssnar många i kanske mer lugnande syfte i bakgrunden eller vid meditation. Många vittnar om att hang-musik bidrar till helande och även spirituellt betonade upplevelser. Två typiska berättelser är en man som i en kommentar på Youtube berättar om hur musiken hjälpt honom sörja sin avlidna dotter, medan en annan kvinna beskriver hur hon lyssnade på musiken när hon födde sitt barn och att det hjälpte henne igenom timmar av smärta.

Bland framstående hang-musiker kan ryske Alex Dav definitivt räknas in. Hans långa kompositioner är perfekta att ha i bakgrunden när man arbetar eller att bara vara i. Om inte annat kan den med all säkerhet lugna en stressad själ.

Hang Massive med svenske Markus ”Offbeat” Johansson och brittiske Danny Cudd är en hang-grupp som blivit oerhört stora med en halv miljon prenumeranter, där deras största hit ”Once Again” från 2011 idag har över 50 miljoner visningar.

En annan stor succé inom hang är James Hood. Han har inte bara musikalisk talang med instrumentet utan gör också själfulla videos som passar perfekt till musiken. Flera av hans prenumeranter menar att de hittade honom via reklam på Youtube och Facebook.

Det var första gången jag tittade på en hel reklamvideo. Upplevelsen var fantastiskt,” skriver en användare på Youtube under videon Tapestry.

Felix Rohner och Sabina Schärer trodde nog själva inte att deras instrument skulle skapa så mycket glädje och frid hos människor världen över, men de uttrycker tacksamhet för det och fortsätter att skapa nya instrument inom genren som kan vara en del av att sprida positiv energi till världens människor.

Hang har funnit en resonans i själen hos individer över hela planeten. Den sjunger under händerna på moderna pilgrimer, på stora och små scener, i religiösa ceremonier, i magiska ritualer, i terapiövningar, i hem och skolor. Det ger en touch av färg till många musikstilar, och på tysta platser talar den om individens andliga utveckling. Vi, hang-skaparna, kommer att stanna kvar vid metallen, fortsätta vår forskning, ta hand om våra krafter och lyssna på ekon som återkommer till oss från hela världen”, skriver skaparna.

Osäkerhet kring gränser vid sex vanligt bland unga

publicerad Idag 9:05
– av Sofie Persson

Unga är osäkra på gränser i samband med sex, visar en studie genomförd av svenska och norska forskare vid Nationellt kunskapscenter om våld och traumatisk stress i Oslo.

Studien inkluderade tolv fokusgruppsintervjuer med totalt 63 unga personer. Därtill genomfördes individuella intervjuer med 34 unga som varit utsatta för våld, 19 unga som kränkt andra sexuellt, samt med skolpersonal.

En av slutsatserna efter studien är att många unga inte har en klar uppfattning om att de har rätt att sätta gränser vid sexuellt umgänge, där en deltagare i studien exempelvis uttrycker osäkerhet på om det var normalt att brösten blivit blåa efter sexuellt umgänge.

Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare och expert på våld i nära relationer på Polismyndigheten, välkomnar studien och menar att en delförklaring till problematiken är inflytande av pornografi.

Många unga vet inte hur en sund relation ser ut och tror att de måste göra eller gå med på vissa saker. Den grova porren blir sexualundervisning och man tror att det är så det ska gå till, säger hon till TT.

Forskarna betonar samtidigt vikten av att samhället förstår ungdomarnas perspektiv och situation.

Viktigast av allt: Vi måste lyssna på ungdomarna själva”, skriver man.

Helig kaktus hotas av ”psykedelisk renässans”

publicerad 18 januari 2025
– av Sofie Persson

Peyotekaktusen har sedan urminnes tider betraktats som en helig medicinsk planta av lokala kulturer i Nordamerika. Växten uppges nu dock vara hotad av överexploatering framförallt som följd av dess växande popularitet och en renässans i Väst för psykedeliska preparat, där peoytekaktusen tagit sig långt utanför sina traditionella sammanhang.

Peyote (Lophophora williamsii) är en suckulent växt inom kaktusfamiljen. Den blågröna kaktusen växer naturligt i sydvästra USA och ner till centrala Mexiko. Den innehåller flera alkaloider, inklusive det hallucinogena ämnet meskalin. Växten är långsamväxande och kan ta upp till trettio år att blomma, men om den får frodas kan den leva i över hundra år. I Sverige är växten laglig att odla, men inte att bruka eller utvinna meskalin från. På grund av sina psykoaktiva egenskaper är växten helt förbjuden att inneha i USA.

I över 2 000 år har peyoten samtidigt använts i religiösa och ceremoniella sammanhang samt för sina medicinska egenskaper, liksom den nära besläktade San Pedro-kaktusen (Trichocereus pachanoi), ursprungligen benämnd av Inkafolket som Wachuma men som senare uppkallades efter Sankte Per, San Pedro, som en anpassning till det spanska kristnandet av regionen.

Peyote-kaktus har framförallt brukats ceremoniellt och medicinskt av indianstammar i Nordamerika, däribland Huichol som är en ursprungsbefolkning i Mexiko. 1994 tillkom mot den bakgrunden ett undantag i USA i form av American Indian Religious Freedom Act som gjorde det lagligt att använda, inneha och även transportera peyote för traditionella religiösa ändamål.

Exempelvis Native American Church (NAC) är en synkretistisk religiös rörelse i USA som i enlighet med denna lagstiftning kombinerar traditionell tro hos ursprungsbefolkningen med element från kristendomen. Den kopplas särskilt starkt till peyoten, och har ibland därför även till och med kallas för ”peyotism”. Omkring 400 000 personer uppskattas idag anknyta till NAC i någon form.

Enligt NAC berättas det om en apachekvinna som hamnade efter sin grupp under en tvångsförflyttning genomförd av den amerikanska regeringen under Indian Removal Act på 1830-talet. Kvinnan var uttorkad, undernärd och nära döden, men precis när hon höll på att ge upp hörde hon peyoten tala till henne och enligt berättelsen gjorde att hon överlevde och sedan tog växten till apachernas medicinmän och äldste, som började meditera och be med den.

Den gav oss hopp och hjälpte oss att bearbeta våra tankar, känslor och livsmening, förklarar Adrian Primeaux, som är från stammen Yankton Sioux och Apache, till AP News.

Beskrivs som sakrament

Frank Dayish, tidigare vice president i Navajo Nation och ordförande i Council of the Peyote Way of Life Coalition, jämför peyote med nattvarden som sakrament inom kristendomen.

–  Peyote är min religion, säger han. Allt i mitt liv har baserats på böner genom det sakramentet.

Både inom NAC och i Huichols kultur anses växten fungera som en bro mellan den mänskliga och andliga världen. Inom NAC konsumeras peyoten typiskt under helnattsceremonier i en hogan, en traditionell Navajo-byggnad, eller en tipi. Ritualen börjar vanligtvis runt åttatiden på kvällen och inkluderar bön, sång och sakramental förtäring av peyote. Effekten av meskalin varar i tio till tolv timmar och sägs framkalla andliga eller filosofiska insikter samt visuella upplevelser. Ritualen avslutas på morgonen med en nattvardsfrukost.

Sedan 1846 har den officiella mexikanska farmakopén även rekommenderat användning av peyote-extrakt i mikrodoser som tonikum för hjärtat. Växten används också medicinskt för att lindra feber, läkning av sår, benbrott och reumatism. Enligt WebMD finns det i nuläget samtidigt begränsad vetenskaplig dokumentation om växtens medicinala egenskaper.

Överexploatering

De senaste två decennierna har man slagit larm om bristande tillgång till peyote och pekar på att illegal och överdriven skörd hotar arten och har förstört betydande delar av dess känsliga livsmiljö. Medlemmar i Native American Church menar att situationen förvärrats i takt med att nya grupper använder den i hälsoritualer.

I Mexiko uppges peyoten ha överexploaterats så till den grad att den nu klassas som starkt hotad och det råder nu en laddad debatt om huruvida peyoten bör odlas utanför sitt naturliga habitat. Forskare menar att odling är nödvändig för att skydda arten, medan NAC anser att det skulle försvaga växtens heliga position, där många medlemmar i NAC anser att växtens växtplats har stor betydelse. Hershel Clark, sekreterare för Teesto-kapitlet i Azee Bee Nahagha of Diné Nation i Arizona, menar att de ceremoniella protokoll man följer givits genom Skaparens nåd och har bevarats i deras historieberättande.

– Det är därför vi inte stöder växthus, odling utanför dess naturliga livsmiljö eller syntetisering av det för att göra piller, säger han.

Samtidigt förespråkar många också en avkriminalisering av kaktusen bland annat för att underlätta odling av den. I synnerhet i västerländska länder har psykedeliska ämnen, även kända som enteogener, som exempelvis psilocybin, fått ett starkt erkännande med ett uppsving i forskningen kring behandling av psykiska åkommor som depression. I Australien godkändes exempelvis förra året MDMA och psilocybin för medicinskt bruk. I Brasilien har man även forskat på den traditionella drycken ayahuasca, baserad på växter från Amazonas, och dess effekter på depression. Urinvånare i Amazonasregionen i Brasilien, Peru, Colombia och Ecuador har använt drycken för terapeutiska och spirituella syften sedan mycket långt tillbaka i historien.

Finbesök från operahus på Kinas nyårsfirande i Stockholm

Självaste direktören för Kinas nationella operahus firade in övergången från drakens år till ormens år med att framföra två egna solonummer på Radisson Blu Waterfront. Den kinesiska ambassaden tog emot ett tusental gäster på evenemanget, där man även lyfte fram 75-årsjubileet av de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Kina.

publicerad 17 januari 2025
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-15
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-1
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-5
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-4
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-3
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-2
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-11
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-12
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-13
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-6
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-14
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-7
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-8
kina-nyarsfirande-2025-stockholm-10
previous arrow
next arrow
 

Under onsdagen firades det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen, med en mottagning på Radisson Blu Waterfront i Stockholm. Den kinesiska ambassadens evenemang samlade omkring 1 000 gäster. Bland de närvarande fanns representanter från svenska regeringen, näringslivet och kulturlivet, liksom utlandskineser, kinesiska företag och studenter bosatta i Sverige.

Årets firande markerade 75-årsdagen av de diplomatiska relationerna mellan Kina och Sverige, som var det första västlandet som upprättade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina den 9 maj 1950. I sitt nyårstal lyfte Kinas ambassadör, Cui Aimin, fram det kinesiska nyårets betydelse som symbol för fred och vänskap. Han uttryckte också uppskattning för bilaterala framsteg mellan Kina och Sverige och underströk sin önskan om att utveckla samarbetet mellan länderna.

– Jag uppmuntrar er att bidra ytterligare till ömsesidigt fördelaktigt samarbete mellan våra två länder, främja vänskapen mellan våra två folk och stärka utvecklingen av relationerna mellan Kina och Sverige, sade ambassadören som vidare berättade om utvecklingen av Kinas ekonomi, som bedömts ha överstigit 130 biljoner yuan under 2024, cirka 200 biljoner svenska kronor.

Besök från Kinas operahus

Vid sidan av ambassadörens tal bjöds det på spektakulär opera arrangerad av Kinesiskt kulturcentrum i Stockholm och Kinas nationella operahus, ackompanjerad av musiker från Kungliga Filharmonikerna. Evenemanget och programmet, som hade titeln The Melody of Spring – Vårens melodi, bevistades av direktören för Kinas nationella operahus, Liu Yunzhi, som personligen framförde två violinsolon – Czardas och kinesiska Pastoral. Föreställningen avslutades med extranumren Till havs, en hyllning till vår legendariske tenor Jussi Björling, och den italienska klassikern Nessun Dorma.

Drakens år övergår under 2025 till ormens år den 29 januari enligt den traditionella kinesiska kalendern.

 

Kulturredaktionen

Iyah May skakar om musikvärlden med sin utmanande samtidskritik

publicerad 14 januari 2025
– av Sofie Persson
Iyah Mays bakgrund som läkare, framförallt under coronakrisen, har influerat hennes musik.