Hang: Ett själavårdande instrument

publicerad 20 november 2021
- av Sofie Persson
Danny Cudd och svenska Markus Johansson i gruppen Hang Massive till vänster. James Hoods konstärliga video till Hang-kompositionen "Tapestry" till höger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hang har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Historien om det speciella instrumentet börjar i Schweiz med två musiker.

Hang eller hang-trumma (hang drum) kan vid ett första intryck låta som det har hundratals år av musikalisk visdom bakom sig och får en att nästan känna livets energi vibrera i dess toner. Faktum är dock att instrumentet endast är 21 år gammalt och skapades så sent som år 2000 av Felix Rohner och Sabina Schärer i Schweiz via deras gemensamma bolag PANart.

Rohner och Schärer spelade på så kallade steel pans, också kallat steeldrum, och skapade även sådana instrument. Det är en slags idiofon eller slaginstrument som skapas av oljefat. 1995 skapade musikerna dock ett nytt material att bygga dessa instrument med som de kallade för PANG-metall, vilket är stålplåt förstärkt med kväve. Det var det materialet som ledde dem till att skapa den numera världskända hang-trumman. “Hang” betyder i sin enkelhet “hand” med den dialekt man talar i Berner Oberland i Schweiz.

De senaste åren har allt fler musiker som använder sig av det meditativa instrumentet blommat upp och blivit populära över hela världen. Musiken som spelas på dessa hang-trummor kan som regel beskrivas som upplyftande – det finns inget svårt och tungt i det utan “den bara är”. Därför lyssnar många i kanske mer lugnande syfte i bakgrunden eller vid meditation. Många vittnar om att hang-musik bidrar till helande och även spirituellt betonade upplevelser. Två typiska berättelser är en man som i en kommentar på Youtube berättar om hur musiken hjälpt honom sörja sin avlidna dotter, medan en annan kvinna beskriver hur hon lyssnade på musiken när hon födde sitt barn och att det hjälpte henne igenom timmar av smärta.

Bland framstående hang-musiker kan ryske Alex Dav definitivt räknas in. Hans långa kompositioner är perfekta att ha i bakgrunden när man arbetar eller att bara vara i. Om inte annat kan den med all säkerhet lugna en stressad själ.

Hang Massive med svenske Markus “Offbeat” Johansson och brittiske Danny Cudd är en hang-grupp som blivit oerhört stora med en halv miljon prenumeranter, där deras största hit “Once Again” från 2011 idag har över 50 miljoner visningar.

En annan stor succé inom hang är James Hood. Han har inte bara musikalisk talang med instrumentet utan gör också själfulla videos som passar perfekt till musiken. Flera av hans prenumeranter menar att de hittade honom via reklam på Youtube och Facebook.

Det var första gången jag tittade på en hel reklamvideo. Upplevelsen var fantastiskt,” skriver en användare på Youtube under videon Tapestry.

Felix Rohner och Sabina Schärer trodde nog själva inte att deras instrument skulle skapa så mycket glädje och frid hos människor världen över, men de uttrycker tacksamhet för det och fortsätter att skapa nya instrument inom genren som kan vara en del av att sprida positiv energi till världens människor.

Hang har funnit en resonans i själen hos individer över hela planeten. Den sjunger under händerna på moderna pilgrimer, på stora och små scener, i religiösa ceremonier, i magiska ritualer, i terapiövningar, i hem och skolor. Det ger en touch av färg till många musikstilar, och på tysta platser talar den om individens andliga utveckling. Vi, hang-skaparna, kommer att stanna kvar vid metallen, fortsätta vår forskning, ta hand om våra krafter och lyssna på ekon som återkommer till oss från hela världen”, skriver skaparna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!