Vithajen blir äldre än man trott

publicerad 10 januari 2014

Vithajen lever ungefär lika länge som människor. Det resultatet har forskare presenterat efter att ha tagit prover från flera vithajar.

Forskarna använde sig av radiokoldatering för att beräkna åldern på vithajarna i nordvästra Atlanten. Enligt forskaren Li Ling Hamady, som var med och genomförde studien, har forskarna just nu börjat förstå vad hajarna äter och hur länge de lever.

– De här varelserna är fantastiska och det är fascinerande att studera dem. Alla tror att vi känner dessa djur så väl, och de är både älskade och hatade av allmänheten, säger hon till BBC.

En av de vithajar som forskarna hittade hade blivit hela 73 år. Studien är den första som visar bevis på att hajarna kan leva lika länge som människan. Tidigare studier i Stilla havet och Indiska oceanen har inte visat på samma levnadslängd för vithajarna.

Vithajen är rödlistad av Internationella naturvårdsunionen, UICN, vilket betyder att arten riskerar att dö ut i framtiden. Forskarna tror dock att den nya informationen om artens livslängd kan hjälpa skyddet för vithajen.

 

Läs även:
Hajfenor förbjuds på särskilda middagar i Kina
Indien förbjuder hajfensfiske till havs


Fakta Vithajen:

Vithajen är världens just nu största levande rovdjursfisk och den mest kända hajarten.

Honorna mäter vanligtvis upp till fem meter i längd och hanarna fyra meter. Den tyngsta vithaj som någonsin fångats vägde över 1,2 ton och den längsta var sex meter lång.

Mellan 2000 och 2010 skedde endast 66 oprovocerade vithajattacker mot människor, varav 14 hade dödlig utgång.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.