Alexander den store kan ha förgiftats av vin

publicerad 22 februari 2014

Den makedonske fältherren och kungen Alexander den stores död har varit ett mysterium. Men enligt en ny studie talar det mesta för att han drack vin som hade förgiftats.

Alexander den store föddes 356 f.Kr. i Pella, norra Grekland, och har gått till historien som en av historiens främsta fältherrar. Fram till sin död den 10 juni 323 f.Kr. styrde han det antika kungariket Makedonien och lade grunden för ett flertal städer, däribland egyptiska Alexandria.

Den 29 maj 323 f.Kr. bjuds Alexander den store in till en fin fest i Babylon, tio mil utanför Bagdad. Hur han dog har det spekulerats kring länge. Vissa menar att Alexander den store 12 dagar efter festen avled från överdosering av stärkande örter. Andra menar att han kollapsade efter att han svepte en sexlitersbägare med vin på festen.


Annonser:


I en ny studie försöker dödsorsaken fastställas. Studien, som publicerades i den medicinska tidskriften Clinical Toxicology, leddes av den nyzeeländske toxikologen Leo Schep.

Enligt Schep är det mest troliga att Alexander den store dog på grund av förgiftat vin. Då det tog honom 12 dagar att avlida kan man därför utesluta förgiftning med arsenik eller något annat gift eftersom han skulle avlida nästan omedelbart.

Om Alexander den store blev förgiftad är det mest troligt att han blev det av växten vit nysrot i vinet. Dock tilläger Leo Schep att Alexander den stores död för alltid kommer vara ett mysterium.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.