Nasas rymdfarkost börjar kretsa kring Mars

Nu har Mars Atmosphere and Volatile Evolution, även kallad Maven, anlänt till Mars och lagts i omlopp runt den röda planeten. På måndagsmorgonen svensk tid hade färden till Mars avklarats.

publicerad 22 september 2014

I november 2013 skickades Maven upp i rymden mot mars. Nu, 70 miljoner kilometer senare, kan den börja utforska Mars atmosfär på ett sätt som ingen annan rymdfarkost eller sond gjort tidigare.

– Maven kommer bidra till att verkligen öka vår förståelse om Mars atmosfär samt om hur klimatet har förändrats över tid och i fall det kan påverka om planeten kan vara beboelig. Det kommer också att ge ett bättre underlag för framtida mänskliga expeditioner till den röda planeten omkring år 2030, säger Charles Bolden, högsta chef för den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, i ett pressmeddelande.

Som lägst kommer Maven att befinna sig 12,5 kilometer ovanför Mars yta.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.