Vindturbiner ger skydd mot stormar

publicerad 2 april 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vindturbiner som placeras i havet genererar inte bara ström. De kan även hjälpa till att minska effekten av stormar genom att reducera vindhastighet och våghöjd och motverka stormfloder, enligt forskning vid University of Delaware och Stanford University.

Forskarna har använt en dator­modell för att undersöka vad som skulle ha hänt om det funnits stora vindkraftparker med tiotusentals turbiner i vägen för de förödande stormarna Katrina, Isaac och Sandy.

Ett resultat är att vindkraftparkerna hade kunnat reducera stormfloderna som skapades av Sandy med upp till 34 procent, och de som skapades av Katrina med upp till 79 procent. När man tar med dessa fak­torer i beräkningarna skulle det använda fossila bränslen för att skapa elektricitet.

– Det är ett paradigmskifte. Vi har alltid trott att orkaner och vindturbiner inte går ihop. Men vi har funnit att turbiner i större grupper kan skydda både varandra och kustsamhällen från som nu används, men studien visar att även ett mindre antal turbiner kan ha en positiv effekt, skriver University of Delaware.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!