Rökning under graviditeten kan påverka barnets sexualitet

publicerad 21 januari 2014

Stress, rökning och droger under graviditeten ökar chansen för att barnet kan bli homosexuellt. Det hävdar en framträdande holländsk forskare i en ny bok.

Doktor Dick Swaab skriver i sin bok att gravida mödrars livsstil kan påverka det ofödda barnet, förändra hormonerna och bildandet av hjärnceller, rapporterar dagstidningen Daily Mail.

”Exponering innan födseln av ett barn för nikotin och amfetamin ökar sannolikheten för att en dotter blir lesbisk”, skriver Swaab i boken ’We are our brains’.

”Gravida kvinnor som har det stressigt har en större benägenhet att få homosexuella barn av båda könen, beroende på att deras högre nivå av stresshormonet kortisol påverkar produktionen av könshormon hos fostret.”

Andra saker som kan öka chansen för homosexualitet är om en yngre bror har flera äldre bröder i syskonkretsen, vilket sägs bero på att moderns immunförsvar ökar med manligt hormon vid varje pojke som föds.

De två miljoner kvinnor som på 40- och 50-talet tog tabletter för att minska risken för missfall löpte större chans att få lesbiska eller bisexuella döttrar.

Dick Swaab har kommit fram till att homo- och bisexuella personer inte kan ”botas”. På 80-talet hamnade han i hetluften efter att ha hävdat att det finns vissa skillnader i hjärnan mellan homosexuella och heterosexuella.

Boken ”We are our brains” har mottagits med blandade reaktioner i England hos grupper som företräder homosexuella. Vissa menar att Dick Swaab inte har något bevis för sina teorier, men andra hävdar att det nu är bevisat att homosexualitet inte är ett val för någon, skriver Daily Mail.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.