Studien visar att det regionala klimatet påverkas av solen och ger möjligheter att bättre förutsäga ett framtida klimat i till exempel Sverige, skriver Lunds universitetet
– Studien visar ett oväntat samband mellan solaktivitet och klimatförändringar. Den visar dels att förändringar i sol aktiviteten inte är något nytt och dels att solaktiviteten påverkar klimatet, framfor allt regionalt. Förståelsen for processerna gör att vi kan skapa bättre prognoser för till exempel Sveriges framtida klimat, säger Raimund Muscheler, docent i kvartärgeologi vid Lunds universitet och medförfattare till studien.
Solens påverkan är något som har debatterats livligt under senare tid, framför allt när det gäller den inbromsande uppvärmningen under de senaste 15 åren. Det finns fortfarande stora oklarheter, men enligt studien är det främst solens indirekta effekter på atmosfärens cirkulation som är den viktigaste faktorn, snarare än den direkta solenergin.
– Lägre solaktivitet kan leda till kallare vintrar i Sverige och Nordeuropa. Det handlar om att solens UV-strålning påverkar den atmosfåriska cirkulationen. Intressant nog visar samma processer att det blir varmare vintrar på Grönland med ökat snöfall och ökad stormaktivitet. Studien visar också att solens olika processer behöver finnas med i klimatmodeller för att bättre forutsäga framtida globala och framfor allt regionala klimatförändringar, säger Muscheler.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.