Pris för forskning om kvinnlig krockdocka

publicerad 16 februari 2015

Trots att kvinnor löper dub­belt så stor risk att drabbas av whiplashskador som män finns det bara krock­dockor som är utformade efter mäns storlek och kroppsbyggnad.

Män är alltid den grupp som ut­värderas när det gäller skydd mot whiplashskador. Astrid Linder, forskningschef på Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI), har arbetat med att ta fram en prototyp för världens första kvinnliga krockdocka, och även en datorkrockdocka av en genomsnittlig kvinna för att väga upp denna brist.

Det tog tio år för henne att få sin forskning finansierad, men nyligen uppmärksamma­des hennes målmedvetna arbete genom priset EU Champions of transport research competition.

Det känns väldigt glädjande att ett sådant viktigt arbete upp­märksammas, jag är glad, men ett minst lika stort pris hade varit att kunna få fortsatt finansiering så att en kvinnlig krockdocka kan integreras som en naturlig del i säkerhetsarbetet, säger Astrid Under i pressmeddelandet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.