Rymdplast på Saturnus måne

publicerad 18 mars 2014

Nasa:s rymdfarkost Cassini har upptäckt propen — en kemikalie som används för att tillverka bland annat stötfångare och plastkassar — på Saturnus största måne, Titan.

Det är för­sta gången man sett plastingre­diensen på någon annan planet eller måne än Jorden. Detaljer publicerades i Astrophysical Journal Letters.

Upptäckten gjordes med Cassinis infraröda spektrometer CIRS, som mäter den utstrålande värmen från Saturnus och dess månar. Propen är den första molekylen som CIRS upptäckt pa Titan.

Tidigare har Voyager identifierat flera av gaserna i Titans atmosfär som kolväten, de kemikalier som utgör huvuddelen av bensin och andra fossila bränslen. Dessa kolväten skapas när solljuset bryter ned metan, och frigjorda kolatomer länkas med andra.

Bland ämnena med tre kolatomer fann Voyager såväl propan, som är ett av de tyngsta ämnena inom familjen, som propyn, ett av de lättaste. Men de medeltunga ämnena, varav ett är propen, saknades då.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.