MiljöSkogars förmåga att binda kol från luften beror på hur mycket näring det finns i jorden, enligt ett internationellt forskningslag som publicerat sina resultat i tidskriften Nature Climate Change.
Miljö
Ökande risk för kärnkraftsolyckor
MiljöDet är anmärkningsvärt att den svenska strålsäkerhetsmyndigheten planerar att besluta om livstidsförlängning för reaktorerna i Oskarshamn utan att rådgöra med grannländer, skriver Greenpeace i Sydsvenskan.
Forskare: Träd räddar liv
MiljöGör en stor skillnad för människors hälsa. Träd hindrar över 850 dödsfall varje år i Amerika.
Öknar absorberar koldioxid
MiljöTorra marker tar upp oväntat stora mängder av kol när koldioxidhalten i luften ökar, enligt forskning vid Washington State University.
Huddinge bäst på naturvård
MiljöEnligt Naturskyddsföreningens enkät. Huddinge är den bästa kommunen i Sverige på naturvårdsarbete.
Får misshandlas vid klippning
MiljöHandlar om över fem procent av landets ullproduktion. Organisationen Peta avslöjar omfattande misshandel av får på amerikanska ullfarmer.
Mycket ekologisk mat i Halmstad
MiljöUppsatt mål har passerats. Nästan en tredjedel av all matt som serveras i skolor och äldreboenden i Halmstad är ekologisk.
Jordbrukets farliga utsläpp
MiljöUtsläpp av ammoniak från jordbruk utgör en större hälsorisk än vad man tidigare trott, enligt forskning vid Harvard University.
Storbritannien och Norge levererar hundratusentals drönare till Ukraina
UtrikesStorbritannien och Norge lanserar ett nytt stödpaket till Ukraina värt 5,7 miljarder kronor - med hundratusentals drönare i fokus.
Andels bigårdar som affärsidé
MiljöBiodlaren Viveca Nilsson i Halmstads kommun, kom på en affärsidé där kunden äger bikuporna men Viveca svarar för all skötsel, rapporterar Hallands affärer, en bilaga till Hallandsposten (20/8).
Norska Statoil söker arktisk olja
MiljöGår samman med Rosneft. Statoil letar efter olja i Arktiska havet. Detta trots att Norge tillsammans med EU-länderna har infört sanktioner mot Ryssland.
Föroreningar ger mindre mat
MiljöFlera studier har visat att högre globala temperaturer kan minska matproduktionen, men de flesta av dem har ignorerat samspelet mellan temperatur och luftföroreningar, i första hand ozon, som är känd för att skada grödor.
En av fem elefanter död på tre år
Miljö100 000 elefanter beräknas ha dödats av tjuvjägare under de senaste tre åren. Mellan 2010 och 2012 dödades i snitt 6,8 procent av populationen per år - precis över 20 procent under tre år.
Hylte kommun satsar på solenergi
MiljöPriset för solcellpaneler har sjunkit och intresset växer både hos villaägare, företagare och kommunerna. Energisamordnare Mikael Eriksson i Hylte, Södra Halland, har gjort en förstudie av en solcellspark på kommunens deponi som ska sluttäckas inom några år.
Mars tidiga atmosfär syrerik
MiljöRedan 140 miljoner år efter att Mars bildades fanns rinnande vatten och en atmosfär med syre, skriver Naturhistoriska riksmuseet, där man har analyserat en marsmeteorit som daterats till 4,43 miljarder år.
Kina satsar på elbilar
MiljöLuftföroreningarna beskrivs som orsak. Den kinesiska regimen inför skattelättnader för bilar som drivs av el.
Nya fynd skriver om mumiehistoria
MiljöDen egyptiska seden att skapa mumier tycks ha börjat runt 1500 år tidigare än vad man hittills har trott, enligt forskning från universiteten i York, Macquarie, samt Oxford, som har pågått under elva år.
Från kal betong till konst som skapar trivsel – därför gör muralmålningar comeback
Kultur– Jag vill att mina muralmålningar ska fånga både ögat och hjärtat, säger Malin Sellergren som arbetar med att förgylla miljöer med vacker platsdesignad konst.
Större odlingspotential än väntat
MiljöJorden skulle kunna producera mer biomassa än vad man tidigare beräknat, enligt en studie som publicerats i Environmental Science and Technology.
Bättre att bli grön i smyg
MiljöNär ett företag designar om en produkt för att bli mer miljövänlig gör de bäst i att inte skryta med det, enligt en studie publicerad i Journal of Consumer Research.
Lägre dödlighet för ekologiska kor
MiljöFinns stora skillnader mellan besättningar. Om korna bara får rastbete istället för produktionsbete under sommaren ökar dödligheten.
Faran med strålning i två nya rapporter
MiljöEnligt två nya forskningssammanställningar. Strålning från såväl trådlös teknik som lågfrekventa fält är skadlig för levande celler.
Bakterie ger tåligare vete
MiljöBakterier kan få vete att ta upp mer vatten, enligt forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Estonian University of Life Science och Haifa University i Israel.
Rik flora ska spridas i Landskrona
MiljöGravhögar med rik flora i Landskrona ska användas för att sprida ovanliga arter till andra platser i kommunen.
Bin avslöjar hur miljön mår
Miljö– Under de senaste 20 åren har EU lagt 41 miljarder euro på åtgärder för att förbättra det lantliga landskapets hälsa, men det finns lite bevis för att utvärdera dessa åtgärder.
Matföretag sviker klimatlöften
MiljöDe tio största livsmedelsföretagen avger tillsammans 264 miljoner ton växthusgaser. Mer än Sverige, Norge, Danmark, och Finland sammanlagt.
En gyllene dal av ord och bilder – konstsagan som vill hela och inspirera
KulturTänk dig en bok som är lika mycket ett konstverk som en saga. Den gyllene Dalen av Malin Sellergren är just en sådan skapelse.